Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Godlyd rett i øret

Ny, norsk dings løfter lyd fra PC til hodetelefoner.

ØRENSLYD: Hegel Super gir forbedret lyd fra PC og Mac i alt fra billige øreplugger til store, tungdrevne hodetelefoner.
ØRENSLYD: Hegel Super gir forbedret lyd fra PC og Mac i alt fra billige øreplugger til store, tungdrevne hodetelefoner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo da, vi er mange som liker LP-plater og et godt, gammeldags stereoanlegg. Men PC- eller Mac-basert musikkonsum dominerer stadig mer, enten det er strømmetjenester eller filbasert avspilling det går i. For mange er kombinasjonen av laptop og et par hodetelefoner det nærmeste man kommer et stereoanlegg.

En datamaskin er i utgangspunktet ikke laget for å gjengi musikk. Komponentene som benyttes til å omgjøre digital informasjon til elektriske signaler, og til å forsterke disse, er ofte av enkel kvalitet.

Det resulterer i støy som kanskje ikke er så enkel å høre, men som ligger der, som et tynt slør over musikken.

Dette har skapt et økende marked for små og rimelige eksterne digitalomformere og hodetelefonforsterkere, eller kombinasjoner av disse. Jeg har tidligere skrevet om Audioquests Dragonfly, en DAC og hodetelefonforsterker som har fått plass på en liten USB-pinne.

Norske Hegel, mest kjent for forsterkere, cd-spillere og digitalomformere i relativt mye høyere prisklasser, går en litt annen vei.

Med hodetelefonforsterkeren Super, priset til 2000 kroner, beveger man seg et godt stykke ned i markedet, men produktet inngir likevel en helt annen kvalitetsfølelse enn de rimeligere konkurrentene i plast. Super er frest ut av ett stykke aluminium, og i motsetning til Dragonfly er det ikke snakk om en USB-pinne, men om en liten boks som kobles til datamaskinen via USB-kabel.

Det betyr en ekstra dings å passe på. Slik sett er Audioquests løsning mer praktisk enn Hegels. Med målene 1,6 x 4,1 x 8,2 cm, og en vekt på på 88 gram, er ikke Super noe man bare har dinglende på hodetelefonkabelen. Skal man bruke store hodetelefoner med 6,3 mm jackplugg, trenger man dessuten en overgang til Supers minijack-utgang.

Super er også en digital-til-analog-omformer, med støtte for høyoppløst 24 bits 96 kHz-materiale.

Men konkurransen på dette feltet er hard, med alternativer som Meridian Explorer, HRT MusicStreamer II og Pinell DAC Mini. Derfor er det hodetelefonforsterkerfunksjonen det fokuseres på. Hegel legger vekt på to oppgaver en slik dings bør gjøre:

Å redusere støy, og å levere et signal med en mest mulig nøytral, nøyaktig og lineær lydsignatur i alle frekvensområder til alle typer hodetelefoner.

Jeg synes Hegel har lyktes bra med begge deler. Selskapets reklokkingsteknologi reduserer såkalt jitter, en type støy som skapes når digital informasjon ikke leveres til nøyaktig riktig tid. Den notorisk «skitne» strømmen man får fra en datamaskins USB-port avgir også mye støy, som Hegel åpenbart har gjort en god jobb med å redusere. I tillegg skjer digitalkonverterting og forsterking av signalet med vesentlig høyere kvalitet og lavere støy i Super enn i PC/Mac.

Resultat er et rikere og mer oppløst lydbilde.

Detaljer trer sterkere fram. Bassen oppleves som dypere og mer definert, uten at lydbildet kan kalles farget. Snarere er naturlig, avslappet musikalitet et hovedinntrykk, der for eksempel Dragonflys åpenbare lydforbedring kanskje hadde et noe mer hissig preg.

Med sin lave utgangsimpedanse kan Super drive selv tungdrevne hodetelefoner. Jeg har prøvd med alt fra billige Apple-øreplugger, via dyre in ear-plugger, til Sennheiser-hodetelefoner i den absolutte tungvektsklassen.

Uansett hva jeg koblet til, var resultatet en litt sterkere musikkopplevelse enn med lyd rett fra datamaskinen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!