Gro Holm:

- Godt å ikke ha med barn

NRKs Gro Holm er snart klar for en ny runde som Moskva-korrespondent. Denne gangen drar hun alene.

TRE NYE ÅR: 31. august reiser Gro Holm til Moskva. Her prøver hun pressevesten hjemme på Nesodden. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TRE NYE ÅR: 31. august reiser Gro Holm til Moskva. Her prøver hun pressevesten hjemme på Nesodden. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Planen var at dette intervjuet skulle foregå hjemme hos Gro Holm (64) på Nesodden. Så dukket det opp noe, som det ofte gjør. Hva med et telefonintervju, foreslo jeg. Jo da. Hun hadde en ledig halvtime fra ti til halv elleve. Og foto? Jo da. Klokka to kunne hun skvise inn et lynkjapt besøk av Dagbladets fotograf, før hun måtte videre igjen klokka tre.

Dagene er travle når man er NRKs påtroppende korrespondent i Russland. 31. august reiser Gro Holm til Moskva for å avløse Jan Espen Kruse (66), som har vært statskanalens mann i Russland siden 2018.

Hvis alt går etter, ja, planen.

- Jeg har fortsatt ikke fått visum. Det blir veldig spennende. Russisk UD har sagt at jeg skal få det 1. september, så jeg har flybillett 31. august. Jeg håper det går i orden. Jeg har ikke fått signaler om noe annet, sier den erfarne utenriksjournalisten til Dagbladet.

RING, RING: Gro Holm snakker i telefonen - og fyker hit og dit, men hadde likevel en ledig stund til å ta imot Dagbladets fotograf. Foto: Shad Madian / Dagbladet
RING, RING: Gro Holm snakker i telefonen - og fyker hit og dit, men hadde likevel en ledig stund til å ta imot Dagbladets fotograf. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Leier ut huset

Hjemme på Nesodden er huset fullt av pappesker. En del skal på lager, noe går i søpla. Men det meste tar hun med seg til vår store nabo i øst. Bortsett fra noen møbler hun lar stå igjen til de nye leietakerne, som for tida bor i Spania. Huset leier hun ut gjennom et utleiefirma. Varighet: Tre år. Fire om Holm velger å forlenge «vakta» i Moskva med ett år.

15. august kommer flyttebyrået, så tar hun turen til Arendalsuka for å delta i debatt om vestens sanksjoner mot Russland. Neste stopp er Moskva. Men det er ikke lenger bare å sette seg på direkteflyet med Aeroflot fra Gardermoen.

- Jeg har planlagt å fly via Istanbul med Turkish Airlines. De har fortsatt flyginger til Moskva. Men lettelser i coronatiltakene gjør at jeg i teorien også kan reise til Helsingfors og inn den veien, for russiske myndigheter har åpnet opp for at andre enn diplomater kan komme inn via landjorda.

PÅ FLYTTEFOT: Om noen uker skal Holm være ute av huset. 1. oktober kommer leieboerne. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PÅ FLYTTEFOT: Om noen uker skal Holm være ute av huset. 1. oktober kommer leieboerne. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
PAKKER NED: Sofaen er demontert og på vei ut. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PAKKER NED: Sofaen er demontert og på vei ut. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Med bil kan hun også få med seg ekstra bagasje uten at det koster skjorta.

- Jeg kan risikere å vente flere uker i Russland før flyttelasset kommer. Dessuten er det en billigere måte å reise på. Enten blir det med bil via Helsingfors, eller via Istanbul med fly.

Havnet i Estonia-dramaet

Selve flyttelasset går via et containersystem til Amsterdam. Men vestens sanksjoner har gjort det vanskeligere for selskapene å få flyttegods over grensa, noe som blant annet skyldes knapphet på lastebiler i Russland.

- Forrige gang jeg flyttet var det et norsk flyttebyrå som kjørte hele veien, minnes utenriksprofilen.

Det var i 1994. 36 år gamle Gro Holm var nyutnevnt korrespondent i Moskva og skulle overta etter NRK-kjempen Hans-Wilhelm Steinfeld (71). Han dekket epokegjørende hendelser i russisk historie, blant annet utviklingen fram til oppløsningen av Sovjetunionen i 1991. Holm fikk store sko å fylle, men også en dramatisk start på det fire år lange oppholdet.

FORRIGE RUNDE: Gro Holm foran Vasilijkatedralen i Moskva i 1994. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet
FORRIGE RUNDE: Gro Holm foran Vasilijkatedralen i Moskva i 1994. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet Vis mer

På vei østover havnet hun midt i Estonia-ulykken sammen med yngstedattera.

På ferja fra Sverige til Finland sto hun opp på natta for å amme. Da oppdaget hun redningsbåter i sjøen. Seinere forsto hun at det var MS «Estonia» på vei fra Tallinn til Stockholm som var i ferd med å forlise. Skipet hun selv befant seg på satte kurs mot ulykkesstedet og hjalp til med å redde overlevende opp av havet. 852 mennesker omkom da skipet kantret og sank i Østersjøen natt til 28. september 1994.

- Jeg regner med at det ikke blir så dramatisk denne gangen.

ENDRINGER: Har du fått med deg de nye endringene i Dagsrevyen? Video: NRK Vis mer

Frykter kidnapping

Når hun om noen uker tar fatt på sin andre periode som NRKs ører og øyne i Moskva, er det med et av de dystreste bakteppene på lang tid. Holm var i Kyiv da Russland gikk inn i Ukraina 24. februar, og sendte direkterapporter hjem til Norge til lyden av bombedrønn og flyalarmer.

Blir hun aldri redd?

Jo da.

PÅ MED VEST: Gro Holm blir redd, men ikke før det har gått en god stund. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PÅ MED VEST: Gro Holm blir redd, men ikke før det har gått en god stund. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke det at jeg aldri er redd, men jeg er ikke veldig engstelig av meg. Jeg ville definitivt blitt redd i en situasjon der det var snakk om liv og død for meg og mine kolleger. Det tar bare veldig lang tid før jeg blir redd, men jeg ville helt sikkert blitt det i en slik situasjon, forteller Holm.

Det verste hun kan tenke seg, er kidnapping. Fordi det ikke er mulig å gi beskjed til de nærmeste. Den frykten kjente hun mye på da hun oppholdt seg i Afghanistan.

- Den faren er i hvert fall ikke så stor i Russland, ikke i den konflikten som pågår nå. Det farligste i Russland er jo trafikken.

Der de fleste av oss ville ha sunket sammen av redsel, står Gro Holm fjellstøtt med mikrofonen i hånda. Og gir gass. Etter hvert håper hun å få slippe inn i de opprørskontrollerte delene i Donbas i øst-Ukraina - sammen med russiske styrker.

- Al Jazeera har fått det til. Det er få som har vært der, så jeg vet ikke om det går. Og jeg vet ikke hvor mange som har prøvd. Det er mange presseetiske utfordringer også, men i en krig er det likevel viktig å dekke begge sider av fronten.

GÅR GALT: Den svært rutinerte Dagsnytt 18-programlederen glemte tiden under sending onsdag 13. juli. Video: NRK Vis mer

- Har blitt tyngre

Det er krigen i Ukraina som er det viktigste å fortelle om nå, mener Gro Holm. Hva innbyggerne i Russland tenker om den, hva de får vite om krigen - og hvorfor de tenker som de gjør. Og hvordan virker de vestlige sanksjonene inn på Russland og folkets holdninger? Hvordan preges landet av krigen og sanksjonene? Hvordan bruker Russland forsvaret, og hvor langt har myndighetene kommet i å utvikle hypersoniske raketter, de som kan skytes ut fra ubåter?

MANGE SPØRSMÅL: Det gjelder å gjøre kvalifiserte vurderinger av informasjonen som er åpen, sier Holm. Foto: Shad Madian / Dagbladet
MANGE SPØRSMÅL: Det gjelder å gjøre kvalifiserte vurderinger av informasjonen som er åpen, sier Holm. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Gro Holm har mye hun vil finne svar på. Men hun forbereder seg på en helt annen arbeidshverdag nå enn da hun jobbet i Russland på 1990-tallet.

- Hva blir det vanskeligste?

- Å få russere til å stille opp i intervjuer og reportasjer. Det gjør det også vanskelig å få fortalt de gode historiene til det norske publikum. Jeg får god hjelp av NRKs russiske fotograf. Han kjenner landet godt og er en erfaren fotograf. Det er veldig verdifullt.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

På jobb døgnet rundt

Hennes nye hjem i Moskva blir NRK-leiligheten Hans-Wilhelm Steinfeld i sin tid oppdaget - den like ved Gorkijparken, oppkalt etter den russiske forfatteren og aktivisten Maksim Gorkij. De første månedene regner hun ikke med å gjøre stort annet enn å jobbe.

Korrespondenten må tidlig opp for å oppdatere seg til Nyhetsmorgen på radio og tv. Utover dagen skal de ulike sendingene serves, også er det Dagsrevyen klokka 19.00. Og skjer det noe stort, må Holm regne med å stille opp i Kveldsnytt 23.00. Da er klokka 01.00 i Moskva.

- Nå har jeg vært korrespondent før, så jeg hva det innebærer. Det gjelder å kunne drive deg selv. For det første må du finne en rytme i livet hvor du er oppdatert hele tida, men samtidig finner pustehull.

GAMMEL SVØMMER: Gro Holm gleder seg til å svømme i utendørsbasseng i Moskva. Også på vinterstid. Foto: Shad Madian / Dagbladet
GAMMEL SVØMMER: Gro Holm gleder seg til å svømme i utendørsbasseng i Moskva. Også på vinterstid. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Derfor har Gro Holm med seg egen kano fra Norge, som hun skal padle med på Moskvasjøen. Hun gleder seg til å se byen fra den kanten. Det finnes også turstier rundt elva, som blir islagt om vinteren så man kan gå på skøyter. Så snart anledningen byr seg, tar hun en pause, om det så er midt på dagen, for å svømme, sykle, ja, finne rom til å nettopp puste i en travel arbeidshverdag.

- Det er viktig med pustehull. Men den første tida kommer jeg til å være på jobb nesten all min våkne tid. Enten det er om jeg leser, er på pressekonferanser, snakker med folk eller prøver å orientere meg for å få den fingerspissfølelsen som kreves som korrespondent.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

- Godt å ikke ha små barn

Sist gang hun var i Russland var på et privatbesøk i april for ti år siden. Mye har skjedd siden den gang, ikke minst politisk, med Russland som initiativtaker til en krig i Europa. Likevel er det lettere å reise nå enn for 28 år siden, sier Gro Holm. De tre døtrene er blitt voksne. Hun har bare seg selv å tenke på.

- Det er veldig godt å ikke ha med små barn nå, jeg må si det. Under krigen i Tsjetsjenia hadde jeg tre barn som ble passet av au pair. Det var ikke bare bare. Men situasjonen i Russland gjør det samtidig også vanskeligere.

Da familien bodde i Russland på 1990-tallet gikk døtrene i russisk barnehage og den ene på russisk skole i Moskva. Hjemme gikk det mye i russisk. Nå håper de at det blir mulig å besøke mor i landet de delvis vokste opp i.

- Er døtrene dine redde for deg?

- Ja. De er redde for meg når jeg befinner meg i krigssituasjoner. Også er de redd for at jeg skal havne i bråk i Russland. Men de er nok mest bekymret for at de ikke får sett like mye til meg som før, sier Holm.

ALENE: Gro Holm reiser på egen hånd denne gangen. - Det er lettere, sier hun. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ALENE: Gro Holm reiser på egen hånd denne gangen. - Det er lettere, sier hun. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Et slag for NRK

Arbeidskårene for journalister i Russland har blitt svekket de siste åra. Tidligere i år vedtok dumaen en medielov som truer journalister med fengsel i opptil 15 år dersom de «sprer falske nyheter». Loven har blitt sterkt kritisert internasjonalt, også fordi den forbyr journalister å omtalte invasjonen av Ukraina som en krig.

NRK har som politikk å omtale invasjonen nettopp som en krig.

I mars ble avtroppende korrespondent Jan Espen Kruse kalt hjem fra Russland fordi NRK ikke visste hvordan loven ville slå ut. De kontaktet russiske myndigheter for å finne ut om loven også gjaldt utlendinger, uten å få svar. Seinere returnerte Kruse til Russland.

- Jeg ser ikke noen grunn til at jeg skal havne i fengsel på grunn av hva jeg sier. Men det ville være et slag for NRK om vi ikke kunne ha en korrespondent der, sier Holm, som ikke kjenner til at utenlandske kollegaer har havnet i fengsel i Russland.

Og presidenten? Hva tenker hun om ham? En hel del.

LEKTYRE: Det er viktig å studere personen Putin og situasjonen i Kreml akkurat nå, sier Gro Holm. Foto: Shad Madian / Dagbladet
LEKTYRE: Det er viktig å studere personen Putin og situasjonen i Kreml akkurat nå, sier Gro Holm. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Først og fremst er det viktig å lese personen Putin og studere hans nærmeste i Kreml. «Kremlologien» har fått en renessanse, ifølge Holm. Hvem er i presidentens gode selskap, hvilke interesser påvirker politikken? Hva betyr enkeltpersoner for historiens gang?

- Dette inngår i en stor diskusjon om drivkreftene i historien. Hva bestemmer hvordan historien blir? Det synes jeg er spennende.

Det er statsviteren i henne som snakker.

- Tror du Putin fortsatt sitter når du reiser hjem?

- Skulle jeg veddet, ville jeg veddet ja.

- Hvorfor det?

- Han har for det første ryddet veien grunnlovsmessig for at han kan gjøre det. Dumaen har avgjort at han kan sitte til 2036. Det er ingen legale hindringer for det, og dessuten er det ingen andre som kan utfordre ham.

En ting vet vi i hvert fall helt sikkert.

Gro Holm skal sitte i tre år.

Hvis ikke det blir fire.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer