Godt å være Åge i Danmark

ÅRHUS (Dagbladet): En gedigen blomsterbukett fra ambassadør Thorvald Stoltenberg, og taktfast applaus fra et feststemt konsertpublikum: Det er ingen tvil om at Danmark er blitt Åge Aleksandersens andre hjemland.

- Jeg tror Åge får suksess i Danmark nå, sier Hans Lydiksen, produsent i DR-TV. Den nye CD-en «Flyg Avsted» skal lanseres samtidig i Norge og Danmark. Helgas Åge-konsert på utestedet Train i Århus skal selges til norsk fjernsyn.

- I de siste atten månedene har vi jobbet jevnt og trutt i Danmark, jeg tror det er ti konserter og festivaler vi har gjort. Vi har fått et dansk management og en norsk ildsjel som jobber for oss her. Målet er at vi hvert år skal bruke 10-14 dager på turné her i landet, forteller Åge Aleksandersen.

Etter at flere danske artister har hatt hits med Åge-låter, har danskene også fått øynene opp for den norske originalen. I avisene sammenliknes han med Kim Larsen, Ulf Lundell og Bruce Springsteen.

500 forhåndssolgt

Allerede dagen før konserten i Århus, var det solgt nærmere fem hundre billetter. Da Åge og det spillesugne bandet gikk på scenen seint fredag kveld, var det god stemning i lokalet.

- Det er litt mer liv her enn i Olavshallen, sier Åge til Dagbladet etter kveldens siste ekstranummer. Strengeorkesteret hans - med Konstantin Popchristov, Andreas Aase, Kjetil Sandnes, Gunnar Pedersen og Steinar Krokstad - får gamle og flere splitter nye Åge-låter virkelig til å svinge.

Av de nye låtene, gikk særlig «Hold Fast » - en rask melodi med kor à la Beach Boys - rett hjem denne kvelden. Tittelkuttet på plata - «Flyg Avsted» - kom som første ekstranummer, rett etter Pedersens og Popchristovs forrykende fiolin-/gitarduett som avslutning på «Lys og varme».

De mange konsertene i Danmark er ingen desperat omvei til Royal Albert Hall og andre verdensscener.

- Jeg sitter ikke her og sier at vi skal erobre Danmark. Dette er en nøktern, veldig OK greie som vi så langt har styrt helt sjøl. Japan får vi ta seinere! sier Åge og ler.

Kos og kos

I sommer skal han til Tunø-festivalen for tredje år på rad, og de siste årene har han ofte spilt på Skagen-festivalen også.

- Dansker er glade i nordmenn, det danske miljøet er åpent og fordomsfritt når det gjelder norsk musikk, fortsetter Åge.

Han har hatt to virkelig store slagere i Danmark. Jacob Haugaard har gjort «Din dag i dag», som han også fikk Grammy for. Flere danske artister har gjort «Lys og varme» - en sang som er like godt kjent i Danmark som i Norge.

- Det er så koselig i Danmark. Vi er et sånt band som liker å kose oss. Vi drar gjerne hit og tar en øl og en Gammel Dansk - både det ene og det andre.

- Det andre, også?

- Nei, ikke det andre, nei. Det var før, det!

DEILIG Å VÆRE NORSK I DANMARK: Det synes i hvertfall Åge Aleksandersen.