Godt bevart hemmelighet

De har gjort hva de kan for å holde identiteten sin hellig. Etternavnene deres får man ikke vite. Ingen pressebilder er slik at bandmedlemmene kan gjenkjennes, og intervjuene de gjør er ytterst få. Å si at Godspeed You Black Emperor! er obskure, er en grov underdrivelse. Men hva er grunnen til all denne mystifiseringen?

- Hovedsaklig er det fordi vi ikke er spesielt komfortable med for mye oppmerksomhet. Vi har ikke sittet og tenkt at vi skal være sære og obskure. Hvis jeg ønsker å sitte og svare for selvfølgeligheter om hva jeg bedriver, trenger jeg bare å dra på besøk til foreldrene mine, sier Efrim sarkastisk.

- SÅ DERE TROR VIRKELIG det er mulig at folk hører på musikk, uten å ha ansikter å forholde seg til?

- Jeg håper at det er mulig. Og jeg føler at det delvis også er blitt bevist gjennom at vi har begynt å selge plater. Det er fascinerende å se at en del har begynt å studere oss nøye, jeg pleide selv å grave for å finne ut mer om mine favoritter enn den lille informasjonen som sto på platene. Vi kommer med små drypp og hint, nå og da. Det blir platt hvis man hele tiden skal gjøre alt for opplagt, sier Montreal-kunstneren.

GODSPEED GJØR HVA DE KAN for å mette de ivrigste tilhengerne med kuriositeter. Vinylutgaven av albumet «F#A#» og minialbumet «Slow Riot for New Zero Kanada» har vedlagt masse rariteter à la silketrykte plakater og mynter som er overkjørt av tog. Kjekt å ha. Førstealbumet fra 1994 ble forøvrig utgitt kun på kassett i 33 eksemplarer. Skulle tro samleverdien på den er ganske høy.

Godspeed har i lang tid bodd sammen i kunstnerkollektivet Hotel2tango, hvor det foruten musikk blir laget film og billedkunst.

SELV OM GODSPEED i utgangspunktet er et instrumentalband, bruker de filmsitater, tekster og opptak av folk de har truffet i musikken. Dette kan være høyreekstreme som uttaler seg om våpenkontroll, eller vekkelsespredikanter på et gatehjørne.

- Det er ikke noe masterplan -konsept, vi har ingen overgripende etikk. Likevel blir vi til stadighet tolket dithen. Det er utrolig mange meninger man blir tillagt når folk har lite informasjon å forholde seg til, sier Efrim.