Godt bevart hemmelighet

TRONDHEIM (Dagbladet): Olavsfestdagene i Trondheim er Norges største festival, men for de fleste er den likevel totalt ukjent.

- Vi var faktisk Trondheims best bevarte hemmelighet inntil for to år siden. De to siste årene har vi jobbet bevisst med å gjøre festivalen mer kjent regionalt. I år har vi som mål å slå igjennom nasjonalt, sier festivaldirektør Per Kvistad Uddu til Dagbladet.

Olavsfestdagene var i mange år en smal kirkemusikkfestival. Da Uddu tok over som direktør i 1998, ble den omgjort til et regionalt festspill, som i dag byr på hele 180 arrangement.

Profil?

I dagene 27. juli til 4. august blir det på ulike arenaer i Trondheim sentrum en rekke konserter med klassisk musikk, jazz og mange andre sjangere. I tillegg blir det historisk marked, ridderturnering, kurs, gudstjenester, pilegrimsvandring, barne- og ungdomsprogram, utstillinger og foredrag.

- Det høres ut som en hummer-og-kanari-festival uten noen klar profil?

- Vi opplever dette mangfoldet som en styrke for festivalen. Olsokfeiringen midt i turistsesongen bør ha et festspill som er så bredt at alle kan finne noe av verdi, mener Uddu.

Olavsfestdagene i Trondheim er den festivalen i Norge som har flest arrangement og flest besøkende. De kan vise til cirka 20 arrangement pr. dag og 130000 besøkende .

Stort salg

SNART ÅPNING: Festivaldirektør Per Kvistad Uddu ser fram til fredagens åpning av årets Olavsfestdager i Trondheim.Foto: GORM KALLESTAD
SNART ÅPNING: Festivaldirektør Per Kvistad Uddu ser fram til fredagens åpning av årets Olavsfestdager i Trondheim.Foto: GORM KALLESTAD Vis mer

- Jeg har med stor interesse lest Dagbladets vurderinger av Quart-festivalen og jazzfestivalen i Molde, der en stor del av publikum ikke kommer på grunn av musikken. Slik vil vi ikke ha det på Olavsfestdagene, sier Uddu om sin egen festivals framtid.

- Det er vel ikke så mange som besøker Olavsfestdagene for å drikke seg fulle og ha sex?

- Nei, det er langt til vi havner i den grøfta, for vi har heller vært for kjedelige, tørre og uinteressante. Det er imidlertid viktig at vi ikke blir for kommersielle og store, men at vi holder på den kvalitetsprofilen som jeg mener vi har, sier festivaldirektør Per Kvistad Uddu.

SNART ÅPNING: Festivaldirektør Per Kvistad Uddu ser fram til fredagens åpning av årets Olavsfestdager i Trondheim.Foto: GORM KALLESTAD