RINGER IKKE POLITIET: Som DJ og arrangør, har jeg i det siste sittet i møter med desperate daglige ledere, bookere og andre ansatte ved klubbene (...)&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">&nbsp;hvor det ble sagt at vaktene pleier å sende farlige, voldelige og berusede personer ut på gata – uten å ringe politiet. skriver Danby Choi. Foto: Agnete Brun</span>
RINGER IKKE POLITIET: Som DJ og arrangør, har jeg i det siste sittet i møter med desperate daglige ledere, bookere og andre ansatte ved klubbene (...)  hvor det ble sagt at vaktene pleier å sende farlige, voldelige og berusede personer ut på gata – uten å ringe politiet. skriver Danby Choi. Foto: Agnete BrunVis mer

Godt kvelertak på feil strupe

Verken vold eller rusmisbruk dør med utelivsnæringen. Kun utelivsnæringen.

Meninger

Les saken: Blå har fått tre måneder

Oslopolitiet ønsker å redusere problemene tilknyttet utelivet, og det skjer med drastiske endringer for hele byens kulturliv.

Bare i 2016 har utestedene, særlig de som spiller hip hop rundt Youngstorget, blitt stengt ned, en etter en. Først det nye Ginger, så det mangfoldige Fisk & Vilt og nå også kanskje den 20 år gamle kulturinstitusjonen Blå. Næringsetaten viser til såkalte omfattende rapporter som beskriver store ordensproblemer ved utestedene.

Men verken Ginger, Fisk & Vilt eller Blå har utøvd vold. De har heller ei nesebor å fylle med narkotika. Det er de enkelte gjestene.

Nettopp disse gjestene må vi med gjennomtenkte tiltak forebygge og redusere, og det finnes mange måter å gjøre det på. Å stenge klubbene, virker for meg som den dårligste av dem.

Som DJ og arrangør, har jeg i det siste sittet i møter med desperate daglige ledere, bookere og andre ansatte ved klubbene.

Sist gang, handlet møtet for det meste om de gjentatte tilsynsbesøkene gjort av politiet, hvor det ble sagt at vaktene pleier å sende farlige, voldelige og berusede personer ut på gata – uten å ringe politiet. Fordi en slik tilkalling vil koste deres arbeidssted en anmerkning, som etter få gjentatte hendelser vil føre til samme skjebne som Ginger, Fisk & Vilt og Blå: Stenging på grunn av ordensproblemer ved utestedet.

I stedet for at den enkelte gjesten blir utestengt, stenges utelivet. På denne måten straffes alle, bortsett fra de kriminelle. For verken vold eller rusmisbruk dør med utelivsnæringen. Kun utelivsnæringen.

Politiet bør være samarbeidsvillige med utelivsnæringen, og gjøre utestedene interesserte i å rapportere og eventuelt anmelde voldsepisoder, rusmisbruk og annen kriminalitet. I stedet straffes klubbene for slik rapportering, som naturligvis fører til at klubbene heller er tause om eventuelle problemer tilknyttet stedet. Videre fører det til at farlige, voldelige og berusede sendes ut til andre farlige, voldelige og berusede.

Oslopolitiet jobber, i følge seg selv, «Sammen for en tryggere hovedstad». Bare til pynt, eller?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.