Godt lagret verk

Stor repriseaften

KONSERT: Drøyt to år etter urframførelsen er Trondheim Jazzorkester og den amerikanske saksofonisten Joshua Redman på turné i Norge og Sverige med «Space is still the place», det Sun Ra-oppkalte bestillingsverket som orkesterets kunstneriske leder Eirik Hegdal komponerte til Moldejazz 06 der Redman var «Artist in residence». Torsdagens konsert i Oslo, «ledet fra saksofonen» av Hegdal og framført for et skiftevis strilyttende og hardtapplauderende publikum, viste at det stilistisk mangslungne og ofte krevende arrangerte verket har tålt lagringstida uten å tape spenst, og at ensemblet er i ferd med å få det godt under huden foran plateopptakene de kommende tre dager.

Mange musikkformer - blues, bluegrass/country, moderne klassisk kammermusikk er noen av dem – flyter sammen I Hegdals verk. Lkevel holdes det sammen av en grunnleggende jazzfølelse i musiseringen - «modern music informed by a jazz sensibility» som det antakelig ville ha hett på et smått uoversettelig amerikansk. Selv med så frapperende solister som Redman, gitarist Nils Olav Johansen, fiolinist Ola Kvernberg, kontrabassist Mats Eilertsen, trompetist Eivind Lønning og Hegdal selv i aksjon framstår verket først og fremst som et ensemblestykke, med rik klangpalett fra de 13 musikerne, der to celli, fløyte og horn supplerer den mer tradisjonelle jazzbesetningen, og den vulkanske solisten Redman kommer kanskje litt i skyggen av den lojale ensemblemusikeren Redman, selv om han ved et par anledninger viste muskler.

På den annen side er det velgjørende å se en «stjerne» gå så helhjertet og egofritt inn i en komplisert helhet som Redman her. Dét sier mye om kvalitet, både hos Redman, Hegdals komposisjoner og arrangementer og Trondheim Jazzorkester. Og, malapropos, men likevel: Sekvensen uroppføring – turné – plate er en eksemplarisk utnyttelse av et bestillingsverk, som dermed får liv ut over førstegangsframføringen, denne gang definitivt til glede for mange.