Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Godt nyhetsår?

Man bør få arbeidsforhold med mindre press på tid og forventning om å være underholdende og oppsiktsvekkende.

HVA NRK KAN GJØRE BEDRE: «Å unngå feilinformasjon tror jeg dreier seg mye om å «avpasse farten etter forholdene», eller at involverte medarbeidere avpasser saksframstillingen etter eget kunnskapsgrunnlag», skriver innleggsforfatteren.  Illustrasjonsfoto: Adrian Øhrn Johansen
HVA NRK KAN GJØRE BEDRE: «Å unngå feilinformasjon tror jeg dreier seg mye om å «avpasse farten etter forholdene», eller at involverte medarbeidere avpasser saksframstillingen etter eget kunnskapsgrunnlag», skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer
Debattinnlegg

Jeg takker reportasjeredaktør Beverfjord for svar 20. desembermin kronikk fire dager tidligere i Dagbladet med blant andre forslag til å gi NRKs nyhetssendinger en mer konstruktiv rolle for den offentlige samtale. Reportasjen hennes denne gang byr ikke på noen julegave i denne retning. Påviste feil skal nok fortsatt rettes først når det foreligger «dom» i PFU. Det blir i seineste laget for den minuttmessige aktualitet nyhetsformatet innebærer. Det hadde vært spennende å høre hennes refleksjoner om:

• NRK-nyheter med sine spesielle ressurser kan bidra mer til informasjon og kunnskap om samfunnet

• En kan ruste seg bedre mot å kringkaste åpenbare feil og misforståelser

Om det første: Jeg har ikke avvist at en skal behandle enkeltsaker og skandaler. For å bidra til kunnskap og forståelse, kreves imidlertid en omtale av enkelthendelsers representativitet, betydning og bakgrunn. Jeg uttrykte også i artikkelen forståelse for at dette er krevende i den konkurransedynamikk som eksisterer i mediene for stadig å formidle noe nytt og oppsiktsvekkende.

Om det andre: Mine eksempler var ment illustrerende for problemstillingene, ikke som den dokumentasjon som kreves for innrømmelse av feil ved hjelp av Pressens Faglige Utvalg. Det er atskillige eksempler på like misvisende nyhetsdekning som den som ga fellende dom og utvirket beklagelse i sakene om henholdsvis Entra og en romkvinne i Bergen. Mer informasjon om disse deles gjerne med NRK i forbedringens tjeneste, men må av plasshensyn utgå i en avisartikkel som skal ha et relevant format.

Å unngå feilinformasjon tror jeg dreier seg mye om å «avpasse farten etter forholdene», eller at involverte medarbeidere avpasser saksframstillingen etter eget kunnskapsgrunnlag. En av de få som jeg synes alltid klarer dette er Magnus Takvam. Man kan bli en like interessant formidler av å «vite hva man snakker om» som ved å by på oppsiktsvekkende innhold.Ellers savner jeg Beverfjords vurdering av mine spørsmål av mer presseetisk karakter:

• Om det er greit å sende intervju laget i en annen tid og i en annen sammenheng enn de sendes.

• Om ikke feil som påpekes bør rettes med en like god plassering som i sammenhengen der de oppsto.

• Om overskifter og ingresser kan lages av de med størst faglig forutsetning for å komprimere stoffet på en riktig måte.

Det er bra at Beverfjord er fornøyd med sine medarbeidere. Men alle kan bli bedre. Og ikke minst kan man få arbeidsforhold med mindre press på tid og forventning om å være underholdende og oppsiktsvekkende.