Godt nytt år?

Apens år er her. Kineserne spår økonomisk vekst, men ruster seg for epidemier.

GOD VERDENSØKONOMI,

jevn om ikke gnistrende oppgang på de globale aksjemarkedene. Slik lyder spådommene for Apens år, som ble innledet 22. januar. Kinesere over hele verden har tatt farvel med Geitas år, vasket sine hus og innledet sin tradisjonelle nyttårsfeiring. Barna får pengegaver i røde konvolutter: «hongbao». Alle spiser fylte melboller, dumplings eller «jiaozi». Kinas president Hu Jintao ble direktesendt på TV fra en fattig landsby i Hebei-provinsen idet han fylte små «jiaozi» med krydret svinekjøtt: «Det er viktig å ikke putte for store biter inni hver,» sa han idet han brukte spisepinnene mesterlig på de glatte, ravioli-liknende bollene.

KINESISK NYTTÅR

ble også feiret av kinesere i Surrey, der de to vitenskapsmennene Qiang Zhao og Jim Al-Khalili har funnet formelen for ferdigheter i pinnespising, og gradert den på en skala fra 1 (flinkest) til 100 (håpløst tilfelle): «Hvis du går løs på et passe stykke kylling (...) vil det ta deg 20 år med én kinesisk middag spist med pinner pr. uke før du gjør dette like ledig som om du spiste den fordømte biten med fingrene,» sa forskerne.

FORDØMTE KYLLING,

ja. EU har nå stanset all import av kyllingprodukter fra Thailand etter flere tilfeller av dødelig fugleinfluensa både der og i Vietnam, muligens også i Kina. Kina har også stengt sine sørlige grenser for fjærkre. I forbindelse med nyttårsfeiring og påfølgende vårfest må alle reisende til Beijing med fly, tog og busser sørfra sjekkes for feber. De med kroppstemperatur over 38 grader, blir isolert på spesielle «feberklinikker», ifølge Xinhua. Siden desember har helsemyndighetene i Guangdong-provinsen rapportert om tre tilfeller av lungesykdommen sars, og de sentrale myndighetene ønsker ingen gjentakelse av fjorårets epidemi da WHO advarte mot å reise til landet. Sånt er katastrofalt for økonomien.

LIKEVEL

kunne president Hu Jintao feire inngangen til Apens år med å rapportere om en økonomisk vekst på 9,1 prosent i Geitas år. Spådommene om galopperende vekst i den kinesiske økonomien har fått ny næring etter at Volkswagen meldte om økt bilsalg til Kina med 36 prosent i fjor. Kina er nå erklært VWs viktigste marked, større enn det tyske hjemmemarkedet. Kan Apens år forløpe uten tilbakeslag i form av epidemier, streiker, massearbeidsledighet og ulykker? Apen er et legendarisk dyr i Kina. «Det store eventyret om apekongen», skrevet av Wu Ch'eng-en på 1600-tallet, er folkelesning for kinesiske barn. Det forteller som en ape som blir født av et fjell og kan forvandle seg til hva som helst, men som er rampete og lunefull.

«APEPIKEN MEI PING

» heter en fersk norsk gjendiktning av eventyret, ved Anne-Karen Hytten og Agnete G. Haaland. Der blir apekongen født som en liten pike, helt passende i disse dager ved inngangen til Apens år.