Godt nytt om pensjon?

Hvor arrogant går det an å bli? Det er ikke «bare» å skifte jobb.

- ARROGANT: Forbrukerøkonom Kristina Picards råd tyder på at hun vet lite om hvordan hverdagen ser ut for folk utenfor finansbransjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Torunn Brånå
- ARROGANT: Forbrukerøkonom Kristina Picards råd tyder på at hun vet lite om hvordan hverdagen ser ut for folk utenfor finansbransjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Torunn BrånåVis mer
Debattinnlegg

Pensjonssystemet er bra for finansnæringen, men dårlig for folk i vanlige jobber. Heldigvis kan vi gjøre noe med det. «Jeg har knapt økonomi til å klare meg fra måned til måned, så hvordan skal jeg klare å spare?» sa Irene Kristiansen til Dagbladet da hun ble intervjuet om pensjonen sin. Med det peker hun på hovedproblemet med pensjonssystemet: De som taper mest på det nye systemet, er de samme som vil ha vanskeligst for å spare privat ved siden av for å veie opp.

Det overser finansrådgiver Kristina Picard i Storebrand når hun i Dagbladet 5. september kommer med «gode nyheter» om pensjon. Folk som synes de får for lite kan jo bare spare litt mer ved siden av, jobbe lengre eller bytte jobb, skriver Picard. Hvor arrogant går det an å bli? Det er ikke «bare» å skifte jobb. Dessuten trengs det vel folk til å jobbe i butikk også? Det er heller ikke «bare» å jobbe lenger. Det er ikke tilfeldig at folk i vanlige jobber som butikk, renhold, pleie- og omsorg og transport slutter å jobbe tidligere enn akademikere: De har jobber som sliter mer på kroppen enn kontoristene. Picards råd tyder på at hun vet lite om hvordan hverdagen ser ut for folk utenfor finansbransjen.

Den gode nyheten er at pensjonssystemet kan legges om. Picard tar feil når hun sier vi ikke har råd til et rettferdig, felles pensjonssystem. Det trengs kun en moderat økning i skatteinnsatsen før vi uten problemer kan lage et system som gir alle en verdig pensjon å falle tilbake på. Et system som tar vare på også dem som ikke orker å jobbe så lenge som de har lyst til. Et system hvor det lønner seg å stå i arbeid, men der vi ikke straffer dem som har slitt ut kroppen på jobben.

Beregninger fra Finansdepartementet viser at økonomien kommer til å vokse så mye de neste 50 år, at den jevne nordmann vil ha omtrent dobbelt så god råd som i dag. Da er spørsmålet: Skal vi bruke noen av de pengene på et rettferdig pensjonssystem vi betaler for gjennom skatt, eller skal alt gå til dobbelt så mange flatskjermer?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.