NØKTERN NARSISSISME: Å se og bli sett er tema for «Tro, håp og terningkast», en nøktern kabaret der sangtekstene er det viktigste virkemiddelet. Her er Sidsel Ryen som spåkone. Morten Røhrt får seg et sannhetsord. Foto: Lars Opstad, Oslo Nye.
NØKTERN NARSISSISME: Å se og bli sett er tema for «Tro, håp og terningkast», en nøktern kabaret der sangtekstene er det viktigste virkemiddelet. Her er Sidsel Ryen som spåkone. Morten Røhrt får seg et sannhetsord. Foto: Lars Opstad, Oslo Nye.Vis mer

Godt observert

«Tro, håp og terningkast» er en ny velformet kabaret fra Hanne T. Asheim.

KABARET: «Tro, håp og terningkast» er en kabaret om å se og bli sett, lenge med vekt på det siste.

Det handler om image; ønsket om å bli oppfattet som spesiell. Utvalgt. Vakker, flink, vellykket.

Det handler om å ville stå i sentrum for oppmerksomheten. Å bli lagt merke til. Jakten på berømmelse, jakten på suksess, om det så bare er i det små - som å være åtte år og bli valgt som Lucia.

Kyndig De fire på scenen framstiller gjenkjennelige hverdagssituasjoner gjennom Hanne T. Asheims velformulerte, skrått observerende og godt observerte sangtekster.

Forfatteren selv sitter ved pianoet, og sammen med saksofonist Tom Berg gir hun tonefølge til Holm, Ryen, Røhrt og Wenberg Svensens små tablåer.

Sangen er hovedvirkemiddelet. Øvrige effekter er få og små. Det er i ord og toner at budskapet formidles. Mer trengs ikke. Utførelsen er nøktern og kyndig.

Hanne T. Asheim-kabareten «Griseflaks», som lenge har gått på samme scene, er hakket hvassere; mer poengtert, spissere, mer samfunnsorientert satirisk. Undertegnede vil også si morsommere.

Men «Tro, håp og terningkast» fanger også latteren, og den fanger også en tidsånd.

Den du ser «Men størst av dem er kjærligheten» heter det i Paulus-sitatet kabareten har hentet sin tittel i. Mot slutten av forestillingen får vi påminnelsen om nettopp det.

Her ivaretas det såre, det triste og det vakre. Vi minnes om viktigheten av dem som man blir sett av og dem som man selv vil se.

Vi minnes om følelsen av tap når det ikke er mulig.

Hos noen vil tårer merkes på kinnene. Men det gjøres ikke spekulativt, det gjøres ikke påtrengende.

«Tro, håp og terningkast» er en kabaret man godt og vel kan se.