FOLKET HAR TALT: Dette så vi ikke komme. Den desidert verste låta, en bastard mellom progressiv brutalmetall og opera, fikk flest poeng og går videre til MGP-finalen i Oslo Spektrum. Men plasteret på såret er at Vidar Busk og Datarock også fikk finalebillett. Foto: Håkon Eikesdal
FOLKET HAR TALT: Dette så vi ikke komme. Den desidert verste låta, en bastard mellom progressiv brutalmetall og opera, fikk flest poeng og går videre til MGP-finalen i Oslo Spektrum. Men plasteret på såret er at Vidar Busk og Datarock også fikk finalebillett. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Godt og grusomth

MGP-finalen i Oslo om tre uker blir en fest - garantert. Det sørger Vidar Busk og Datarock for.

Lite å utsette på den første MGP-delfinalen. Men hva som førte til at Gromth og Emil Solli-Tangen fikk flest poeng, er vanskelig å forstå. Metallhodene har tydeligvis mobilisert, og resten av det stemmeberettige Norge må ha fulgt «Hver gang vi møtes» på TV2.

Det symfonisk progressiv heavymetallmonsteret leverte en musikalsk bytting. Det eneste vi sitter igjen med etter den symfoniske ekstremmetalpakka «Alone», er ny kunnskap om at MGP-Didrik Solli-Tangen har en lillebror som heter Emil og synger opera. Men kombinasjonen musikalsk frikshow og den kompakte majoritet kødder man altså ikke med. Så da får vi bare gratulere med etappeseier.

Bortsett fra Gromth og Emil Solli-Tangen gikk de beste låtene og artistene gikk videre til finalen i Oslo Spektrum om tre uker. Hvis de to andre delfinalene byr på like mange deilige artister - og overraskelser - så skal det bli en spennende kamp å følge. Både Vidar Busk og Datarock er rutinerte og erfarne artister. De byr på ekte vare levert med autoritet og troverdighet.

FORTJENT:  Datarock champagneboblet seg til finalen. Foto: Håkon Eikesdal
FORTJENT: Datarock champagneboblet seg til finalen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Showet i Steinkjer åpnet med en leken og sprudlende Vidar Busk. «Paid My Way» er en lykkepille av en nostalgisk gla'låt som fikk meg til å savne både hår og brylkrem. Busk-mannen har musikalsk integritet, det går verken an å mislike ham eller rockabilly-låta. Vi gratulerer også låtskriver Tim Scott McConnell, og velger å trekke fram hans gamle band The Havalinas. Sjekk ut «High Hopes» og andre musikalske gullkorn.

Datarock leverte, sammen med Vidar Busk, det absolutte beste showet. «The Underground» er en låt som vi trygt kan sende til Malmø og den europeiske finalen i mai. Det champagneboblet av de rødkledde gutta, som tar diskoen tilbake. Bandet har stor fanskare i en haug av land, og ville garantert gjort det godt i den europeiske finalen.

Vi skulle også gjerne sett at Tom Hugo gikk videre. Han var den eneste som sang på norsk, og fikk oss til å tenke på Finn Kalvik. Det er slett ingen dårlig attest - selv om det aldri har blåst Kalviks vei i Grand Prix-sammenheng. Programlederne Erik Solbakken og Jenny Skavlan tok oss gjennom et show som vi uten problem kan gi karakteren godkjent.

BRA BUSK: Vi unner Vidar Busk å komme til finalen. Foto: Håkon Eikesdal
BRA BUSK: Vi unner Vidar Busk å komme til finalen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer