Godt og vondt

Kanskje den viktigste filmen du ser i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Containeren på kaia i Istanbul fylles med flyktninger. Store og små presses inn. Det er altfor liten plass, altfor lite luft, altfor store drømmer om livet i Europa. Dørene låses. En liten baby gråter. Alt blir mørkt når containeren legger ut på en 40 timers båtreise til Italia.

Film blir ikke sterkere enn dette.

Regissør Michael Winterbottoms «I denne verden» er endelig kommet til Norge. Filmen vant tre priser ved Berlin internasjonale filmfestival i fjor: Gullbjørnen, Fredsfilmprisen og juryens pris. Det forteller noe om hvor god og viktig den er.

Menneskesmugling

Filmen handler om et av vår tids største problem: flyktningstrømmen fra fattige land til rike land, gjort om til en grufull forretning av profesjonelle menneskesmuglere. Winterbottom forteller historien om de afghanske søskenbarna Enayats og Jamals lange reise fra flyktningleiren Peshawar i Pakistan til det forjettede London.

Sjangeren han har valgt er en slags blanding av fiksjon og dokumentar - det føles hele tida som om vi er flue på veggen under en faktisk reise. Bruken av håndholdt kamera gir virkelighetstro skildringer, og de mange amatørskuespillerne gjør en unik innsats.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.