Godt om det vonde

Linn Ullmann skriver med dypt alvor og stor ærlighet om den heslige døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er et overveldende tema Linn Ullmann behandler i sin nye, og i omfang lille, roman, «Nåde». Den handler om aktiv dødshjelp, om å få hjelp til å dø med verdighet.

Problematikken er med andre ord hyperaktuell og politisk brennbar. Men den som venter seg pamfletter i romanform om dette spørsmålet, må lete andre steder enn hos Linn Ullmann. Forestillingen om «en verdig død» - det som et klart flertall er for i enhver meningsmåling - avkles de vanlige klisjeene i «Nåde». Her blir leseren stilt overfor det vanskelige spørsmålet om hva verdighet er. Er det fravær av skam? I hvis øyne tilstreber man verdighet - i egne eller andres? Betyr andres blikk noe som helst når man skal dø?

Stanken

Mannen som skal dø, heter Johan Sletten. Han er pensjonert kulturjournalist i landets tredje største avis, han lever med sin kone nummer to, Mai. Hun er lege, 17 år yngre enn ham, selvvalgt barnløs. Han vet at hun elsker ham, men vet ikke helt hvorfor. Så får Johan en diagnose som legen kaller «alarmerende».

Johan er 70, han er operert sju ganger, han er innforstått med sykdommens utgang, men ikke med dens forløp og tempo. Hans egen far døde full av angst og skam, «funnet kravlende naken og på alle fire gjennom naboens hage med en tykk stripe av avføring etter seg». Moren klarte ikke å være til stede ved dødsleiet; hun holdt heller hendene over sønnens ører så han ikke skulle høre den døende farens ul. Siden skurte og skrubbet hun bort alle spor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer