Godt om glemsel

Gaute Heivoll skriver sikkert og respektfullt om et av krigens glemte ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Glemselen arbeider for oss alle - både for de levende og for dem som er døde».

Ordene rammer inn Gaute Heivolls nye bok «Himmelarkivet» der forfatteren har tatt utgangspunkt i en faktisk historie fra andre verdenskrig, men samtidig understreker at resultatet først og fremst er en roman.

Dokumentarromanen er et interessant tilskudd til et allerede imponerende omfattende forfatterskap: Den produktive Heivoll, som er født i 1978, debuterte med korttekstsamlingen «Liten dansende gutt» i 2002, og har siden den gang utgitt tre romaner, en diktsamling, en barnebok og fjorårets anbefalelsesverdige novellesamling «Doktor Gordeau og andre noveller».

«Psykisk mørke»

Den sterke historien som satte i gang arbeidet med «Himmelarkivet», er Louis Hogganviks. «Som følge av den groteske behandlingen gled Hogganvik inn i et psykisk mørke. I ren desperasjon spiste han det ene hjørnet av madrassen. Bitene ble stappet så langt ned i halsen at han ble kvalt.».

Da Heivoll for fem år siden kom over disse tre setningene i ei bok om Gestapos hovedkvarter i Kristiansand under krigen, Arkivet, fattet han interesse for hvem mannen var som etter ni dagers fangenskap og tortur i januar 1945 begikk selvmord på cella. «Han ble arrestert som frisk og sunn mann. Få dager seinere var han et menneskelig vrak», skriver Heivoll. Årsaken til arrestasjonen var trolig rykter om at Hogganvik fordervet ungdommen med sine uttalte kommunistsympatier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer