Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Godt om hvaler, kjærlighet og løgn

Men boka er for lang.

DEBUTANT: Ellen Mari Thelles roman handler om Elisa Falck, som reiser til Andenes. Foto: Paal Audestad/Tiden Forlag
DEBUTANT: Ellen Mari Thelles roman handler om Elisa Falck, som reiser til Andenes. Foto: Paal Audestad/Tiden Forlag Vis mer

||| BOK: Det hender jeg leser bøker med et så forunderlig plott at jeg tenker; hvordan i all verden har forfatteren klart å pønske seg frem til dette. Den følelsen får jeg av Thelles roman.

Den er ikke dårlig. Elise Falck reiser til Andenes for å gjøre ferdig sin master i historie. Da hun treffer fiskeren Erik Aslak, presenterer hun seg av en eller annen grunn som marinbiolog. Hun leser seg opp på hvalenes liv på det lokale bibliotek. Der jobber Anja. Anja har en slem samboer, mener Elise, og gjør de forunderligste ting for å hjelpe henne.

Det snedige med denne boka er at Elise er en helt upålitelig forteller. Det skaper den nerven som tematikken ikke bærer i seg. For tematisk er den nokså ordinær. Det skal dreie seg om kjærlighet og svik. Om å ville seg selv vondt. Om barndom, kunst, løgn, livslede. Og om hvaler, inspirert av Melvilles «Moby Dick».

Boka er på 500 sider. Det er for langt. Likevel klarer Thelle å holde leserviljen oppe. Hun har et godt språk, hun har fått til en urovekkende driv. Og hun har en helt særegen form for humor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media