Norsk politi opplever vanskelige dager for tida.
I går måtte det tåle kritikk for sin varetektspraksis. Sivilombudsmannen gjorde det klart at det er uakseptabelt når politiet setter varetektsfanger i politiarrest, såkalt glattcelle, og arrestantene blir sittende lenger enn de reglementerte 48 timer. Dette er en gjenganger i kritikken mot det norske politiet. Tidligere har internasjonale instanser kommet med tilsvarende uttalelser.
Samme dag måtte lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen beklage at han for noen uker siden uttalte at trondheimspolitiets innsats i den beryktede Obiora-saken var et eksempel på «godt politiarbeid». Forbundslederen medgir nå at det var lite klokt sagt all den stund resultatet ble fatalt for arrestanten. Denne saken kaster i det
hele tatt mørke skygger over norsk politi. Selv om Spesialenheten for politisaker har henlagt saken, med noen kritiske bemerkninger, har ikke stormen mot politiets metoder lagt seg. Både Riksadvokaten og Politidirektoratet har saken til behandling. Riksadvokaten skal vurdere om det er grunnlag for tiltale mot polititjenestemennene, mens direktoratet og Justisdepartementet må vurdere selve politiarbeidet på prinsipielt grunnlag: Er det tilrådelig at politiet har anledning til å legge arrestanter i mageleie ved pågripelse? Forsøk viser, ifølge Aftenposten i går, at slike grep kan være livsfarlige. Eugene Obiora døde etter å ha blitt lagt i mageleie.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger