Godt samarbeid er nøkkelen

Vi fordømmer i prinsippet all kriminalitet. Men urettferdige generaliseringer rammer ærlige rumenere i Norge.

IKKE «DREVET UT»: «Fattige mennesker er altså ikke «drevet ut» eller «eksportert» av myndighetene. Migrasjonsdynamikk er for komplisert til å forklares med en typisk nomadekultur, som Romfolket har», skriver Romanias ambassadør til Norge. Bildet er fra romfolkets demonstrasjon tidligere denne måneden. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix
IKKE «DREVET UT»: «Fattige mennesker er altså ikke «drevet ut» eller «eksportert» av myndighetene. Migrasjonsdynamikk er for komplisert til å forklares med en typisk nomadekultur, som Romfolket har», skriver Romanias ambassadør til Norge. Bildet er fra romfolkets demonstrasjon tidligere denne måneden. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er med stor interesse vi følger debatten i Norge om tiggere og forbud mot tigging, som i stor grad handler om romfolk. Romanias ambassade kan selvsagt ikke ta del i den interne debatten i Norge. Imidlertid er det aspekter ved debatten jeg gjerne vil oppklare, for jeg mener både pressen og det norske folk fortjener fullstendig og presis informasjon.

La meg først spesifisere at ikke alle som tilhører romfolket har rumensk statsborgerskap. Romania har en befolkning på rundt 20 millioner. Av disse representerer romfolk en minoritetsgruppe. Kun 2,5 prosent, altså rundt 600 000 mennesker av Romanias befolkning er Rom. Det er nødvendig å skille mellom nasjonalitet (rumensk) og etnisk bakgrunn (Rom).

Romfolk er faktisk den største minoritetsgruppen i Europa (mellom ti og tolv millioner), og er dessverre en gruppe som ofte er utsatt for sosial utestengelse, rasisme og diskriminering. Dette skjer på hele kontinentet. Det faktum at deler av romfolket er svært mobile byr på utfordringer i form av fattigdomsreduksjon, utdanning, innkvartering og helsetilbud både nasjonalt og for EU. Disse vanskelighetene må imidlertid ikke få påvirke oss til å slutte å behandle en sårbar og fattig minoritet med toleranse og forståelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer