Godt styre, dårlig styre

SIENA (Dagbladet): Djevelen har uregelmessige tenner. Han har til og med hoggtennene i undermunnen. Med føttene plassert på en svart geit sitter han og styrer byen og landet. Rettferdighet ligger bastet og bundet under hans trone, mens hjelperne grusomhet, feighet, falskhet, raseri og krig omgir ham. Byen djevelen styrer er stygg og forfallen, husene raser, soldater og mordere dominerer gatene, mennesker blitt utsatt for vold og frykt. Selv naturen er grå og ødslig under djevelens styre.

  • Dette er en del av Ambrogio Lorenzettis berømte fresker i Palazzo Publico i Siena: «Effekten av den gode regjering» og «Effekten av den dårlige regjering» . Fredens hall inne i palasset på Sienas utrolig vakre Piazza Campo er fylt av Lorenzettis veggmalerier fra 1348.
  • Sollyset er stengt ute for å beskytte de gamle bildene. Den dårlige regjering er i svært sjaber forfatning, og turistene her inne må fantasere for å fylle ut de ødelagte flatene på muren, mens den gode er i like bra stand som den avbildede velstyrte byen. Turister fra hele verden strømmer til for å studere disse veggmaleriene. De er unike på flere måter, blant annet ble de malt på ei tid da kunsten nesten utelukkende konsentrerte seg om religiøse motiver. Lorenzettis skildring av godt og dårlig styre er ikke bare et av de første landskapsmaleriene i europeisk kunst, de må også være noen av historiens første statsvitenskapelige bildeskildringer.
  • For dette er politikk og kommunalt selvstyre. De italienske bystatene var vel organisert, og det er nettopp det ordnede som preger effekten av den gode regjering. Her hersker fred og fordragelighet. Med flid utfører borgerne sine oppgaver. Håndverk og handel blomstrer. En lærer står på kateteret og formidler kunnskap, mens freden illustreres av to adelsdamer på spasertur. Selv naturen preges av den gode politikken. Veldrevet og frodig ligger det toscanske kulturlandskapet rundt byen. Akkurat som det gjør i dag, nesten 700 år seinere.
  • Der hvor djevelen styrer dårlig, er det en gammel hvithåret mann som styrer godt. Han får hjelp av rettferdighet, kunnskap, mot, anstendighet og fred . Et interessant poeng å merke seg i det gode regime er skildringen av dansere og musikere. Også i 1348 var det klart at kultur er en viktig del av et samfunn som er godt styrt.