Godt Verktøy er hele jobben

Tool leverte oppskriftsmessig varene, og det er alt vi trenger fra en av metalhistoriens virkelige størrelser.

KONSERT: Amerikanske Tool har turnert tilnærmet konstant siden mai i fjor, og undertegnede var litt spent på hva slikt kunne bety for et band hvis perfeksjonisme etter hvert må regnes som ekstremsport. Men ingen fare. Maynard James Keenans eksistensielle patos, de massive riffveggene og det kontante kompet viste ingen materialtretthet på Øya i går kveld.

Vokalist Keenan møtte publikum med en scenepersonlighet som må karakteriseres som folkesky, og resten av gjengen tok ikke av de heller: Gitarist Adam Jones til høyre, bassist Justin Chancellor til venstre og bakerst en svaiende Keenan sammen med trommeguden Danny Carey. Og det var helt greit. Estetikerne Tool valgte heller de sedvanlig smått syke videoene og lasere som visuell ramme rundt den ruvende alternative livssyns-metalen.

Musikalsk leverte kvartetten alt fra det Tool-tunge (altså veldig tungt) og imponerende taktskifter til progfeiring, beksvarte stemninger, intelligent riffing og god melodisk sans.

For Tool har aldri gjort det enkelt for folk uten at det så ut til å påvirke øyapublikummet nevneverdig i går. Blodfansen tar uansett bandets merkelapp «tenkende manns metal» bokstavelig og vet at alle de andre tar feil. Og da Tools musikalske multiverktøy skrudde, hamret og sagde det ene høydepunktet etter det andre inn i oss andre, så vet vi at fansen faktisk har helt rett.