Godtar ikke operasprekk

Kulturminister Ellen Horn understreker at det ikke er stort slingringsmonn i totalbudsjettet på 1,8 milliarder for ny opera. I kveld kåres vinneren.

Selv kulturministeren er foreløpig uvitende om hvem som blir kveldens triumfator i arkitektkonkurransen, og hun gleder seg stort til de spennende minuttene i Den Norske Opera.

Juryformann Leif Terje Løddesøl holder kortene tett til brystet før kveldens avsløring under en festforestilling i «gamleoperaen».

Deilig

- Det skal bli deilig å kunne røpe hvem vinneren er. Det er ikke få som har prøvd å lure det ut av meg den siste tida, sier Løddesøl dagen før dagen.

Mange er spent på om vinnerforslaget vil være edruelig nok til å holdes innenfor kostnadsrammen på 1,8 milliarder 1999-kroner.

Tidligere kulturminister Anne Enger Lahnstein sa til Dagens Næringsliv forrige uke at hun ikke vil utelukke at denne summen er for liten. Også administrerende direktør Sverre A. Larssen i Byggenæringens Landsforening har uttalt at han har dårlig magefølelse og at beregningene må være feil.

- Det har vært slitsomt, men interessant, sier Løddesøl.

Operajuryens jobb er nå gjort, nå er det opp til Kulturdepartementet å sørge for at prosjektet blir gjennomført.

Ikke blinde

- Hva skjer når du ser at kostnadene overskrider 1,8 milliarder kroner, Ellen Horn?

- Verken jeg eller departementet kan se inn i framtida og forhåndslage et endelig budsjett for et bygg vi ikke har sett ennå, sier Ellen Horn.

- Det vi har nå er et planlagt anslag, og vi er slett ikke blinde for at sluttsummen kan bli noe annerledes. Det er veldig vanskelig å anslå hvor mye,

- Noe må du kunne si?

- Det er altfor tidlig. Men jeg blir jo forskrekket når jeg hører enkelte antyde en sluttsum på tre- fire milliarder! Det er selvsagt helt uaktuelt.