Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: FIFA

Godtar NFF Israels brudd på FIFAs vedtekter?

Brev til styret i Norges Fotballforbund, ved president Terje Svendsen. 

PÅ KONGRESS: Fotballpresident Terje Svendsen får brev om Israel-boikott i forkant av FIFA-kongressen neste uke. Bak tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ KONGRESS: Fotballpresident Terje Svendsen får brev om Israel-boikott i forkant av FIFA-kongressen neste uke. Bak tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIFA-kongressen skal ta opp saken om Israels brudd på FIFAs vedtekter på kongressen 11. mai. Det handler om syv fotballklubber som spiller i Israels offisielle serie til tross for at de er lokalisert i de folkerettsstridige bosettingene på okkupert palestinsk område. Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch har klart gitt uttrykk for sin bekymring og viser til at en slik praksis bryter med FIFAs vedtekter.

FNs spesialrådgiver for idrett, utvikling og fred, Wilfried Lemke, ber FIFA i brev av oktober 2016 om å løse saken i tråd med FIFAs vedtekter og FNs resolusjoner i sikkerhetsrådet.

I resolusjon 2334 gjentok FNs sikkerhetsråd i desember 2016 at opprettelse av israelske bosettinger på okkupert område ikke har noen legitimitet og forstås som et åpenbart brudd på internasjonal lov (folkeretten).

FIFA og NFF har selv en juridisk forpliktelse til ikke å bidra til slike brudd. Utviklingen av FIFAs egen menneskerettighetspolitikk har dannet en viktig del av organisasjonens fundament. Vedtektenes §3 sier at «FIFA er forpliktet til å respektere alle internasjonale anerkjente menneskerettigheter og skal tilstrebe å beskytte disse rettighetene». Vedtektene sier videre at «Medlemmer og deres klubber kan ikke spille på et annet medlems territorium uten godkjenning fra sistnevnte».

Det palestinske fotballforbundet har bedt FIFA påse at deres rettigheter som nasjonalt medlem respekteres og at praksisen til det israelske forbundet må avvises som illegitim.

Vi regner derfor med at FIFA vil stå ved sine hederlige målsetninger i praksis. Men vi vet også godt hvordan mektige politiske aktører forsøker å dempe eller avvise vedtektbaserte krav om rettferdighet. Det vil derfor være tragisk for FIFAs omdømme om egne prinsipper faller ved første anledning, og på samme måte trist om ikke NFF vurderer saken i lys av sitt eget omdømme når det gjelder å verne om svake parters vedtektsfestete rett.

Vi oppfordrer NFF, som medlem av FIFA, å bidra til at det israelske fotballforbundet ikke lenger kan inkludere de syv klubbene i den israelske serien. Om klubber fra de ulovlige bosettingene får spille, finnes ikke noe alternativ til å suspendere Israel fra FIFA.

Vil NFF forholde seg nøytralt? Det er alltid det enkleste, men samtidig et håndslag til Israels brudd på folkeretten. Det er slett ikke nøytralt. Det er å vise feighet i en internasjonal sak av stor symbolsk og praktisk betydning. Er menneskerettigheter noe avleggs for NFF? Vil Norges Fotballforbund forsvare folkeretten og FIFAs vedtekter, eller støtte dem som bryter disse?