Godteri i løsvekt er ikke livsfarlig

Det bidrar til å berge kloden vår.

<b>OVERDREVET:</b> - For all del. La oss stå her som en saueflokk og breke i kor om hvor livsfarlig verden har blitt, skriver blogger Eventyrelin. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OVERDREVET: - For all del. La oss stå her som en saueflokk og breke i kor om hvor livsfarlig verden har blitt, skriver blogger Eventyrelin. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Nei, det er ikke greit å kaste Halloween-godteri i søpla fordi du er redd bakterier.

Jeg hadde tenkt å ikke bry meg. Clickbait, live and let live, hvorfor orke. Men vet du hva? Dersom jeg holder munn bidrar jeg til overforbruk, forsøpling og nok en arena som lærer oss at det er riktig å frykte bakterier.

Jeg er lei av at overbeskyttende foreldre skal få lov å sette dagsorden for hvordan mine barn skal vokse opp.

Mange kaller dette risikosamfunnet. Det er ingen hedersbetegnelse. Vi polstrer og engster oss for den minste lille ting. Grensen for hva som anses farlig snevres stadig mer inn.

Halloween er ferskt hos oss. Nytt er foreldre som syns det er ekkelt at barna deres får godteri i løsvekt. Uinnpakket. Hvor skal jeg begynne?

Bakterier er rundt oss HELE tiden. Problemet i dagens samfunn er ikke at vi får i oss for mye bakterier, vi får i oss for lite. Problemet er foreldre som hyler av skrekk når ungen putter jord i munnen, og som ikke beveger seg tre meter fra huset uten antibac på innerlommen. Vi er så livredde for bakterier at tarm og immunforsvar ikke får nok krutt å jobbe med så vi utvikler en rekke alvorlige sykdommer, og vi innbiller oss at det er den lille runden med løs mage som er skadelig.

Og du? Ha tillit til naboene dine.

Sannsynligvis er det mer bakterier på telefonen du drasser rundt på daglig enn på godteriet. Nettopp, telefonen som du stikker til poden når du vil sove lenger på morgenkvisten.

Og å kaste godteri barnet har fått rett i søpla? Jeg blir provosert og trist på vegne av alle de godhjerta menneskene der ute som ønsker å møte våre forventningsfulle og spente barn med et smil.

«Ja, men det er helt vanlig i USA å dele ut innpakket godteri fordi det har vært tilfeller av sprøytenåler i godteriet.»

Virkelig? Virkelig??

For all del. La oss stå her som en saueflokk og breke i kor om hvor livsfarlig verden har blitt. La oss for all del gjøre det. La oss skremme hverandre opp med historier som kryper inn og setter seg i minnebarken, fortellinger som påvirker oss til å drite fullstendig i hvordan vår atferd påvirker resten av verden.

Dyr dør!

Foreldre engster seg for bakterier i godteriet? Vi trenger å heve blikket fra boblen vår og speide utover. Det er et langt større problem at sjøfugler lider og dør som følge av plast som kastes, at dyr på landejorda går rundt med avfall i magen og at rester av skadelig plast kommer inn i våre kropper.

Du kan bidra.

Hver eneste, bidige gang du kjøper innpakket smågodt bidrar du til økt etterspørsel og økt produksjon av plast og annet skadelig avfall. De som lager innpakket godteri selger mer, og lager mer. Flere produsenter går over til innpakket smågodt fordi snop i løsvekt slutter å selge. Money talks.

- Jeg sier nei til søppelgodteri fordi jeg har forbrukermakt til å bremse utviklinga. - Krimp, lektormamma og blogger.

Hysteriske småbarnsforeldre får ikke diktere samfunnets praksis når det kommer til Halloween-godteri. Så, nei, det er faktisk ikke greit å kaste godteri rett i søpla fordi du er redd bakterier.

Med dette vil jeg gi min rungende applaus til alle som har delt ut godteri i løsvekt på Halloween. Dere bidrar til glade unger, og en mindre forsøplet klode.

Innlegget ble først publisert på EventyrElins blogg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.