Goethe ned av sokkelen

BERLIN (Dagbladet): Weimar er årets europeiske kulturby, og nå skal det feires i dikterhøvdingen Johann Wolfgang von Goethes navn. Men nettopp da detonerer en amerikansk professor bomben under myten om den frihetselskende poeten.

Daniel Wilson er professor i germanistikk på Berkeley. Han har tilbrakt et år på leting i Weimars offentlige arkiver. Her har han sporet opp tonnevis med dokumentasjon om hvordan hertug Karl August satte sin protegé til å løse viktige politiske oppgaver ved hoffet. Han kastet seg ut i en innbitt kamp mot at tankene fra den franske revolusjonen og den amerikanske frihetskrigen skulle finne fotfeste blant de intellektuelle i fyrstedømmet. Lærere og studenter ved universitetet i Jena ble overvåket, sensurert eller regelrett forvist. Goethe (1749- 1832) skal ifølge professor Wilson ha narret sin nære venn Friedrich Schiller til å opptre som spion mot folk som hadde fått satt seg liberale griller i hodet. Som krigsminister greide Goethe å få deportert innsatte fra fengslene til ufrivillig krigstjeneste på engelsk side mot de amerikanske opprørerne.

  • Slikt snakk vil nok falle i mildt sagt dårlig jord. Ikke minst akkurat i år, hvor alle minnesmerker etter skaperen av Faust er pusset opp og satt i stand til storinnrykket fra hundretusener av gjester til Weimar. Her skal det nemlig vandres i fotefarene etter fyrsten i tysk litteratur. I nabobyen til konsentrasjonsleiren Buchenwald er det slett ikke god tone å bakvaske byens store sønn - frihetselskeren og penneføreren som på papiret støttet menneskerettighetene.
  • Men Daniel Wilson vet tydeligvis hva han har i vente. Til avisa BZ uttaler han: «Det er i høyeste grad skuffende at ingen tyske vitenskapsfolk har prøvd å avdekke disse motsetningene mellom Goethes tanker og hans politiske liv. For øvrig er det jo forsket så mye omkring Goethe at man kan slå fast på hvilke tidspunkter på dagen den store mann gikk på do. Det ser rett og slett ut som om tyske forskere helst ønsker å holde på det rosenrøde bildet av deres mest kjente dikter.»

Og som om det ikke allerede var galt nok, klasker Wilson til med nok en ladning salt til såret: «Goethe opptrådte som en hvilken som helst Stasi-spion. Bare 200 år for tidlig.»

Boka «A Goethe Taboo» kommer ut på tysk seinere i år.