Goin' Back To Harlan

De som i går kveld gikk på konsert for å høre countrymusikk av velkjent Emmylou Harris-kaliber, fikk seg garantert et sjokk. Aldri har vel noen hørt countrydronninga mer elektrisk. Og det takket være en mesterlig Daniel Lanois.

I en kvinnealder har Emmylou Harris skrevet og tolket countrylåter. I forhold til mange har hun hatt en fri stilling - og blitt respektert og anerkjent for den.

For ett år siden følte hun et sterkt behov for å gjøre noe ganske annerledes, og tok derfor kontakt med fransk-kanadieren Daniel Lanois. Han er kanskje mest kjent som produsent, blant annet for Bob Dylan, Robbie Robertson, Peter Gabriel og U2. Men 90-tallet har også gitt to utsøkte album signert Lanois: «Acadie» og «For the Beauty of Wynona». Det var disse to platene Emmylou hadde forelsket seg i, og det er ikke vanskelig å forstå.

Magiske stemninger

Samarbeidet resulterte i albumet «Wrecking Ball». Gårsdagens konsert var 100 prosent tro mot lydbildene og stemningene på albumet.

Og overraskende nok, både nye og gamle låter fikk det samme stemplet som på albumet: mørke, malende og vakre lydkulisser hvor Emmylous stemme tronet klart på toppen.

Plate- og konsertsamarbeidet må sies å være et meget vellykket by og land - hand i hand-prosjekt. For det dreier seg ikke så mye om country som det befinner seg i et magisk skjæringspunkt mellom country, gospel, indiansk urmusikk og urban bakgate-blues.