Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gonzo with the wind

Kultforfatteren og journalisten Hunter S. Thompson levde et hardt liv. Natt til i går skjøt han seg.

NEW YORK (Dagbladet):

Det var sønnen Juan som fant gonzojournalistikkens skaper død. Noen timer seinere bekreftet sheriff Bob Braudis at Thompson var død.

De siste åra bodde Thompson i fjellene i Colorado, ikke langt fra vintersportsstedet Aspen. Og det var i den hytteliknende eneboligen i Woofy Creek hans eneste barn, Juan, fant ham død.

Ifølge sheriffen, som var en av de få nære vennene til journalistikklegenden, hadde Thompson skutt seg selv i hodet.

Hunter S. Thompson ble kjent på syttitallet for sin nye form for journalistikk, som ble kalt gonzo. Thompson forkastet alle regler om objektiv journalistikk. Varemerket var å fortelle historiene i førsteperson. Han balanserte mellom fiksjon og journalistikk.

For Hunter S. Thompson var hans egne meninger og opplevelser en viktig rolle i journalistikken.

Suksess

Thompson blir regnet som en av det forrige århundrets viktigste skribenter. Boka «Fear and Loa-thing» som kom i 1972 - på norsk utgitt under tittelen «Frykt og avsky i Las Vegas» - ble en kjempesuksess.

Noen år tidligere infiltrerte han Hells Angels, og kom med boka «A Strange and Terrible Saga». Han var også kjent for skarpe politiske kommentarer. De siste åra hadde han sin egen spalte på Internett hos sportskanalen ESPN.

Ved siden av journalistikken levde Thompson et hardt liv. Både narkotika og alkohol var en del av hans daglige liv.

Thompson hadde også et spesielt forhold til skytevåpen. Favorittvåpenet var en Magnum 44 kaliber.

Opprører

Ifølge amerikanske medier skal Hunter S. Thompson de siste åra flere gang ha fleipet med at han ville ta sitt eget liv.

Selv om han hadde et nært forhold til alkohol, narkotika og skytevåpen, var Thompson ikke overbegeistret over andre som søkte mot det samme.

-  Jeg hater å forsvare narkotika, alkohol, vold eller vanvidd overfor noen. Men samtidig har det alltid virket for meg, sa Thompson da han stilte til valg som sheriff i hjembyen.

Han tapte valget.

Ungdomsopprøret, undergrunnspressen, Vietnamkrigen og hippie- og beatbevegelsen var grunnlaget for Thompsons liv og holdninger. Han er knyttet til den generasjon amerikanere som ikke ville ta del i den amerikanske drømmen fra 50-tallet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media