Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Google: - Microsoft kan ødelegge internett

Med sitt bud på Yahoo.

(Dagbladet.no:) For oss nordmenn er Google det store på nett, men internasjonalt har Yahoo like mange unike brukere, og på antall sidevisninger er Yahoo størst.

Microsoft er også store på nett, men ikke i nærheten av de to gigantene. Microsoft er store på programvare på PC-er, med tilnærmet monopol, og de har megasuksess med sin Windows live messenger.

Yahoo er derimot et rent nettselskap, med portal, søk, nyheter og epost.

Microsoft la fredag inn det som omtales som et «halvveis fiendtlig» bud på Yahoo. De vil betale 242 milliarder kroner for selskapet.

Budet ser ut til å ha startet en kamp om å overta Yahoo, der flere vil være med, blant annet Rupert Murdochs News Corp.

I går ble det i tillegg kjent at Yahoo kan forsøke å vri seg ut av alle overtakelsesforsøk ved å inngå en allianse med Google.

Og i dag langer Googles visepresident og uviklingsdirektør David Drummond ut mot Microsoft, i sin blogg.

- Det er internetts åpenhet som gjorde Google og Yahoo mulig. Gode ideer som leserne finner nyttig, sprer seg raskt, og brukerne tjener på konstant innovasjon, skriver Drummond og legger til at det er nettopp dette som gjør internett så spennende.

HAR HAN GODE HENSIKTER:  Microsofts Steve Ballmer vil kjøpe Yahoo, men Google frykter de vil ta sine til dels ufine forretningsmetoder med seg til internett. Foto: SCANPIX
HAR HAN GODE HENSIKTER: Microsofts Steve Ballmer vil kjøpe Yahoo, men Google frykter de vil ta sine til dels ufine forretningsmetoder med seg til internett. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener Microsofts bud på Yahoo handler om mer enn penger, og at overtakelsen kan rokke ved hele grunnideen til internett.

Visepresidenten i Google sier det rett ut:

- Kan Microsofts forsøke å utøve den samme typen upassende og ulovlige innflytelsen over internett som de gjorde med PC-ene?

Google-sjefen peker på at Microsoft ofte har forsøkt å tilegne seg lukkede monopoler.

Han sikter blant annet til at Microsoft tok over nettlesermarkedet fra Netscape, ved å inkludere Explorer som standard i alle pc-ene som ble solgt med Windows i hele verden. Også chatteprogrammet AOL ble konket ut til fordel for IM.

- Microsoft og Yahoo tilsammen har en overveldende stor markedsandel av chatteprogrammer og epost-kontoer. De to selskapene driver to av de mest trafikkerte portalene på internett, skriver David Drummond.

Han sikter til Microsofts Instant Messenger, og Yahoos populære gratis nettbaserte epost.

- Kan kombinasjonen av de to dra fordel av PC programvare-monopolet og med urettferdige metoder begrense brukernes mulighet til å nå konkurrentenes epost, chatt og web-baserte tjenester, spør Drummond.

Han mener forbrukerne fortjener et tilfredsstillende svar på disse spørsmålene.

For ordens skyld: Google er svært dominerende med sin løsning fornettannonser, mens Yahoo sliter i det samme markedet og enkelte frykter at Google er i ferd med å få en for dominerende stilling på nett.

Les også Jan Omdahls kommentar: Til krig mot Google med cash.

FRYKTER MICROSOFT: Googles uviklingsdirektør David Drummond frykter Microsofts forretningsmetoder skal slå inn på nett.
<B>VERDT 242 MILLIARDER KRONER: Google mener Microsofts bud på Yahoo kan endre hele internett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media