OPPHETET DEBATT: Google etterforskes etter beskyldninger om forskjellsbehandling av menn og kvinner. Foto: Scanpix
OPPHETET DEBATT: Google etterforskes etter beskyldninger om forskjellsbehandling av menn og kvinner. Foto: ScanpixVis mer

Google-ansatt sparket

Ingeniøren skrev at kvinner er mindre egnet til å jobbe med teknologi enn menn. Uakseptabelt ifølge Google, som samtidig etterforskes for kjønnsdiskriminering.

(Dagbladet): Ingeniør James Damore står bak det mye omtalte skrivet som ble gjort offentlig lørdag. Skrivet har fungert som bensin på bålet i en allerede opphetet debatt knyttet til behandling av kvinner i mannsdominerte Silicon Valley.

Temaet har kokt i flere måneder etter seksuell trakassering- skandaler hos Uber Technologies Inc og flere risikokapitalforetak, skriver Business Insider.

I det ti sider lange skrivet, med tittelen «Google's Idelogical Echo Chamber» (Google's ideologiske ekkokammer), som i utgangspunktet var ment internt, skriver Damore at årsaken til forskjeller mellom kjønnene i teknologiindustrien er biologiske forskjeller og at disse gjør kvinner mindre egnet for å gjøre karriere innen teknologi.

«Fordelingen av preferanser og evner hos menn og kvinner er delvis forskjellig på grunn av biologiske årsaker. Disse forskjellene kan forklare hvorfor vi ikke ser lik representasjon av kvinner innen teknologi og lederskap», skrev Damore.

- Ikke greit

Damore argumenterte også for at selskapet måtte bli mer tolerant overfor konservative synspunkter blant de ansatte.

Mandag ble det kjent at Damore fikk sparken som følge av skrivet. I en e-post til nyhetsbyrået Reuters mandag bekreftet Damore at han hadde fått sparken for å forsterke kjønnsstereotypier.

Ifølge en intern e-post, som Reuters har fått tilgang til, skriver administrerende direktør i Google, Sundar Pichai at deler av Damores skriv fremmer skadelige holdninger på arbeidsplassen.

Spesielt reagerer Pichai på at at Damore hevder at kvinner er mindre egnet til å ha en karriere innen teknologi enn menn.

- Å si at en gruppe av våre kolleger har egenskaper som gjør dem mindre egnet til arbeidet, er støtende og ikke greit, skrev Pichai i e-posten.

Pichai er imidlertid enig med Damore i at selskapet må bli mer tolerante overfor konservative synspunkter blant ansatte. I e-posten skriver han at selskapet kan vise mer toleranse overfor ulike meninger.

Damore er ikke enig i avskjedigelsen og opplyser til Business Insider at han utforsker alle mulige rettsmidler for å få en ny behandling i saken.

Googles svar er at selskapet ikke kan snakke om saker som omhandler ansatte.

Beskylder Google for diskriminering

Det er imidlertid ikke sikkert at fine ord om mangfold fra Google-lederne stemmer overens med selskapets praksis i virkeligheten.

Ifølge The Guardian er 69 prosent av selskapets arbeidsstyrke menn og bare to prosent av disse er afroamerikanere. Bare 20 prosent av arbeidsstyrken, som har jobber innen teknologi, er kvinner. Selskapet har en tendens til å ansette hvite og asiatiske menn framfor kvinner og andre minoriteter. Dette ifølge Googles egne tall.

Google er også under etterforskning av US Department of Labor som beskylder selskapet for å systematisk diskriminere kvinner. I midten av juli måtte Google overlevere lønnsarkivene i forbindelse med etterforskningen. Selskapet selv nekter for beskyldningene.