KJØPER MOBILPRODUSENT: Google har bladd opp 73 milliarder kroner for Motorola. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix
KJØPER MOBILPRODUSENT: Google har bladd opp 73 milliarder kroner for Motorola. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/ScanpixVis mer

Google kjøper Motorola

Blar opp 73 milliarder, får tilgang på patenter.

Som et ledd i planen om å gjøre mobiloperativsystemet Android større og bedre, har Google nå rett og slett kjøpt opp Motorolas mobildivisjon.

I en pressemelding fra selskapet kommer det fram at Google legger 12,5 milliarder dollar - rundt 73 milliarder kroner - på bordet for mobilselskapet.

Transaksjonen ble umiddelbart godkjent av enstemmige styrer i begge selskapene. Også Motorola-aksjonærene kan si seg fornøyde med avtalen: For hver aksje får de 40 dollar, noe som var 63 prosent mer enn aksjekursen da børsen i New York stengte før helgen.

Oppkjøpet må sees i lys av konkurransen mot Apples iOS-plattform. Selv om Google forsikrer at Motorolas mobildivisjon vil drives videre som selvstendig virksomhet, sikrer Google seg nå muligheten til en enda tettere integrasjon mellom telefoner selskapet kontrollerer utviklingen av, og Android-plattformen.

Oppkjøpet vil utvilsomt også kunne sees som et signal om at Google ikke er fornøyd med satsingen på egne Google-telefoner.

I tillegg sikrer Google seg nå kontroll med en rekke av Motorolas patenter på mobilteknologi, et nyttig våpen i den stadig mer uoversiktlige patentkrigen mot konkurrenter som Oracle, Apple og Microsoft.

Nyheten førte til nedgang for Google-aksjen, og altså kraftig oppgang for Motorola.

GAMMEL TRAVER: Motorola har laget mobiltelefoner i en årrekke, og de siste årene også nettbrett. Foto: AP Photo/Paul Sakuma/SCANPIX
GAMMEL TRAVER: Motorola har laget mobiltelefoner i en årrekke, og de siste årene også nettbrett. Foto: AP Photo/Paul Sakuma/SCANPIX Vis mer