Google lanserer nytt operativsystem i 2010

Skal få deg raskere på nett.

ØKER: Selskapet Google vil lansere et nytt operativsystem, basert på nettleseren Chrome.  Dersom Google har rett i alt de lover, kan de bli en svært sterk konkurrent for Microsoft Windows på små bærbare datamaskiner. Foto: Scanpix
ØKER: Selskapet Google vil lansere et nytt operativsystem, basert på nettleseren Chrome. Dersom Google har rett i alt de lover, kan de bli en svært sterk konkurrent for Microsoft Windows på små bærbare datamaskiner. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Google kunngjorde i natt at de vil lansere et eget operativsystem for PCer høsten 2010, melder New York Times.

Operativsystemet Google Chrome OS, som baserer seg på Googles Chrome-nettleser, vil først og fremst rette seg mot små PC'er kjent som netbooks, men etter hvert skal systemet også kunne brukes på større PC'er.

- Det er vårt forsøk på å gjenskape operativsystemer slik de burde være, skriver Google på bloggen sin.

Og ifølge Google, bør operativsystemet være minst mulig, nærmest bare en formalitet for å kunne ta i bruk nettlesere.

- Hurtighet, enkelthet og sikkerhet er nøkkelaspektene. Brukergrensesnittet er minst mulig, og det mest av bruken vil finne sted på nett. Og som med Chrome-nettleseren vil vi redesigne den underliggende sikkerhetsarkitekturen, slik at brukerne ikke trenger å bry seg om virus og sikkerhetsoppdateringer, skriver selskapet.

Operativsystemet vil basere seg på en linuxkjerne, men vindussystemet blir nytt. I tillegg skal alle applikasjoner lages på weben, og vil kunne brukes med alle standardnettlesere som Firefox og Explorer, ikke bare på Googles egen Chrome.

Ettersom kildekoden er åpen, vil systemet mest sannsynlig bli gratis.

- Det Google gjør er ikke å lage et nytt operativsystem, men de lager den beste måten å unngå å bruke et på, skriver nettstedet TechCrunch.

• Les også Jan Omdahls kommentar til Chrome-nettleseren: Vil søkegiganten eie livet ditt?