Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Google nekter å glemme deg

Datatilsynet følger nøye med på en Google-rettssak i Spania.

 VIL IKKE GLEMME DEG: Google vil ikke la deg forsvinne fra nettet, og vil ta ansvar for hvordan du blir fremstilt på nett fra andre kilder. Foto: EPA
VIL IKKE GLEMME DEG: Google vil ikke la deg forsvinne fra nettet, og vil ta ansvar for hvordan du blir fremstilt på nett fra andre kilder. Foto: EPA Vis mer

(Dagbladet): 90 personer i Spania kjemper for retten til å bli glemt av Google. Men Google nekter, ifølge AP.

Det spanske datatilsynet har instruert Google til å slette alle linker til opplysninger om de 90 personene. Dette vil ikke Google, og nå har saken endt i en føderal domstol, Audiencia Nacional, den nest høyeste i Spania.

Datatilsynet i Norge følger med - Dette er en interessant sak for oss i Datatilsynet som vi vil følge med på, sier senior kommunikasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund.

Hun sier at dette er en prinsippsak som antakelig vil ta hele veien gjennom det spanske rettssystemet, og kommer kanskje til å havne i Europadomstolen.

- Google avskriver som regel ansvar for å fjerne de treffene som kommer opp på søkeresultatene. De mener at det er de som har lagt ut informasjonen som skal fjerne det. Det er fordi deres tjeneste er basert på å indeksere informasjon som allerede fins, sier Talberg-Furulund.

Forfulgt av fortiden Informasjonen de berørte i Spania vil ha fjernet, eller skjøvet lenger ned på søkeresultatene, er blant annet referater fra pinlige rettssaker de var involvert i. Grunnen til det er at lokale medier omtalte både siktelsene og rettssakene, men at frikjennelsen av retten ble ignorert av mediene. Likevel er disse rettssakene søkbare gjennom Google.

Et eksempel er den plastiske kirurgen Hugo Guidotti, som 1991 ble saksøkt for 500 millioner pesetas for å rote til en brystoperasjon. Dette ble omtalt en av Spanias ledende aviser, El Pais. Han ble frikjent, men dette ble ikke omtalt. Nå kommer hans rettssak ganske høyt opp på et google-søk.

Google har bestemt seg for å utfordre alle vedtakene, og har til nå anket fem av tilfellene til Audencia Nacional.

- Dette er bare starten, det handler om retten til å bli glemt, og spørsmålet kommer til å bli mye viktigere i fremtiden, sier direktøren av det spanske datatilsynet, Artemi Rallo ifølge avisen Washington Times.

- Sett det før Talberg-Furulund sier at Datatilsynet har vært borti lignende saker, som de som omtales i Spania.

- For eksempel har det vært saker der kommuner har publisert dokumenter som inneholder faktiske feil som berører en eller flere personer. Dokumentet med feil har igjen blitt hentet opp i et google-søk på vedkommendes navn og vedkommende har på denne måten blitt «forfulgt» av feil opplysninger.

Talberg-Furulund mener at det er for enkelt for Google å fraskrive seg ansvar.

RETT TIL Å GLEMME Googles spanske advokat, Javier Aparicio (t.v.) i retten i Madrid, mener at rettsak ikke er Googles ansvar. Foto: (AP Photo/Gustavo Cuevas, Pool)
RETT TIL Å GLEMME Googles spanske advokat, Javier Aparicio (t.v.) i retten i Madrid, mener at rettsak ikke er Googles ansvar. Foto: (AP Photo/Gustavo Cuevas, Pool) Vis mer

- Privatpersoner bør kunne ha mulighet til å kontakte Google direkte for å få fjernet feil eller beskyttelsesverdig informasjon, sier hun.

- Lammer ytringsfriheten Google frykter at en dom mot dem vil gjøre Google om til en forlegger som er ansvarlig for hva søkemotoren kommer opp med, og dermed alvorlig begrense tilgangen til informasjon.

-  Dette vil ha dyptgripende og lammende effekt på ytringsfriheten, sier Peter Barron, kommunuikasjonsdirektør i Google for Europa, Midtøsten og Afrika, ifølge AP.

Google påpeker at det er mulig for de som offentliggjør informasjonen å skjule den fra Googles søkemotor gjennom å embede riktig kode på nettsiden.

FØLGER MED Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
FØLGER MED Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media