Google skal få pc-en din til å starte raskere

Lager gratis og superrask Windows-konkurrent.

LAGER OPERATIVSYSTEM:  Googles grunnleggere  Larry Page (t.h.) og Sergey Brin endrer trolig din dataverdag når de lanserer et eget operativsystem for pc neste år.  Foto: SCANPIX
LAGER OPERATIVSYSTEM: Googles grunnleggere Larry Page (t.h.) og Sergey Brin endrer trolig din dataverdag når de lanserer et eget operativsystem for pc neste år. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): I natt norsk tid ble det kjent at Google vil lansere et operativsystem  i konkurranse med Microsofts Windows.

Da du slo på pc-en i dag, gikk du kanskje og hentet en kopp kaffe og ventet på at pc-en skulle bli klar. Det tar litt tid.

Årsaken er Windows, operativsystemet som ble lansert i 1985, og som startet dataalderen for alvor.

Før Windows var skjermen blå, det var DOS som operativsystemet, og de aller fleste valgte helst å kjøpe seg en skrivemaskin.

Windows var
genialt, og baserte seg på at man bruker ei mus, og hvor man kan peke og klikke på ikoner. Suksessen gjorde Bill Gates, til en av verdens rikeste menn.  

Men de siste årene har de ikke fått det helt til. De har lansert flere nye versjoner, men svært mange velger å bruke Windows XP som er et åtte år gammelt operativsystem. I dataverden er det svært lang tid.

I dag er det nesten litt uforståelig at det tar så lang tid å starte en datamaskin, mens selve pc-en blir raskere og raskere.

Det er dette Google nå vil gjøre noe med.

Google planlegger nå å bygge videre på sin nettleser Google Chrome, og putte alt du gjør på pc-en inn i selve nettleseren. Om man leser deres egen blogg, er det klart at de vil gjøre det med åpen kildekode, og dermed vil operativsystemet også være gratis.

Nyheten er egentlig ikke så veldig overraskende.

Alt Google har lansert de siste årene, har vært basert på at du gjør alt i nettleseren, og i seg selv gjør dette Windows overflødig.

Da de lanserte sin nettleser Google Chrome, var det først og fremst fordi nettlesere som Internett Explorer ikke tillot kraftige nok programmer.

Da de lanserte Gmail, en gratis mailløsning, tok de i bruk nye løsninger som åpnet en ny verden av muligheter for hva som kan gjøres på en nettside. Det var ikke Google som fant dette opp, men de tok det i bruk på en svært overbevisende måte.

Da de lanserte Google Earth, som er et program du må laste ned, åpnet det seg en ny verden, bokstavelig talt. Hele verden tilgjengelig fra satellitt.

UTFORDRES:  Bill Gates og Microsoft. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Shaun Curry
UTFORDRES: Bill Gates og Microsoft. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Shaun Curry Vis mer

Men fremdeles klarer de fleste seg ikke helt uten Windows.

Tall fra Dagbladet.nos lesere, viser at  90 prosent  har Windows, 9 prosent har Mac, og den siste prosenten bruker gratissystemet Linux.

For hver solgte pc, stikker Microsoft av med en bunke sedler siden de selges med Windows. Så tjener de litt ekstra på at du må ha med  Word, Excel, Powerpoint og mailprogrammet Outlook.

Disse programmene har Google allerede utfordret, med å  kjøpe opp, relansere og utvikle Google docs, som er en lettversjon av Word, Exel og Powerpoint. I tillegg har de tatt verden med storm med sin gratisversjon av mailsystemet gmail i konkurranse med Outlook.

Men den største forskjellen ligger likevel i tanken bak det Google og Microsoft lanserer. Der Microsoft lagreralt du gjør lokalt på datamaskinen, lagrer Google alt du gjør på en server som er tilgjengelig fra hvilken som helst pc.

Google lar deg dele dokumentene på nett, og dere kan godt skrive i samme dokument samtidig. Har du en kalender med informasjon om når du er opptatt, kan du også dele med hvem du vil, ikke bare de du jobber sammen med.

Om du skulle bli frastjålet en pc, eller om den blir ødelagt, finnes likevel da dokumentene, eposten og bildene dine på nett. De forsvinner ikke med datamaskina.

Der Microsoft baserer seg på å selge programvare, baserer Google seg på at alt er gratis og reklamefinansiert. Men de har også lansert betalversjoner av sine programmer.

Microsoft bygde sitt operativsystem før nettet tok av, og har ikke klart å utnytte det at alle nå er på nett til fulle.

- Vi ønsker å tenke helt på nytt hvordan et operativsystem burde være, skriver Google på sin blogg.

Sannheten er at Microsoft ikke har fått det helt til på nett. De klarte å kapre flere markeder som nettleser, ved å integrere Explorer som standard på alle pc-er og satte dermed nettleseren Netscape helt ut av spill, og de er veldig store med sin chattetjeneste Messenger.

De fikk også nærmest monopol med din Windows Mediaplayer, altså avspilleren for lyd og video, men så kom formatet flash, som vi blant annet bruker på video på Dagbladet.no, som spiller av videoen rett på nettsiden, uten at du trenger å installere et eget program.

GOOGLE CHROME:  Nettleseren Chrome blir utviklet til å bli et fullstendig operativsystem med Linux i bunnen.
GOOGLE CHROME: Nettleseren Chrome blir utviklet til å bli et fullstendig operativsystem med Linux i bunnen. Vis mer

Men mens Google har lansert tjeneste på tjeneste, og vært flinke til å kjøpe opp suksessene, har Microsoft slitt på nett.

Siste forsøk er søkemotoren Bing.com, og selv om søket er bra, er det Google man velger. De er fremdeles best.

Og om du har glemt at Google er mer enn en søkemotor. Her er en liste over noen av de store suksessene deres. Noen er oppkjøpt, og noe har de bygget fra bunnen av selv:

Programvare som du installerer på pc-en:

Google Chrome, en nettleser
Google Earth, satellittkart over hele verden
Picasa, bildeprogram som også har lagring på nett
Google talk, chatteprogram

Nettløsninger:
Google Apps, profesjonell mail, kalender og dokumentløsning hvor du kan bruke eget domene.
Blogger, bloggtjeneste
Calendar, gratis kalenderløsning på nett
Google Docs, word, excel og powerpoint-konkurrent, som lagrer alt online
Gmail, gratis mailtjeneste som gjørn at du slipper å slette epost. Alt tas vare på
Picasa webalbum, lagring av bilder på nett, gratis, med mulighet til å betale for ekstra kapasitet
YouTube.com, verdens ledende videodelingstjeneste.
Google Maps, verdens ledende online karttjeneste

Og vil du ha hele Google-lista, finner du den her.

KOMMER I NY VERSJON:  Men vil vi ha en ny versjon, eller vil vi heller gi Google en sjanse?
KOMMER I NY VERSJON: Men vil vi ha en ny versjon, eller vil vi heller gi Google en sjanse? Vis mer