Google til ebok-krig mot Amazon

Søkegigant vil selge ebøker.

VIL SELGE EBØKER: Google-gutta Larry Page og Sergey Brin, her under lanseringen av Google-telefonen Android, vil inn i markedet for salg av ebøker. Søkegiganten planlegger å tilby forleggere salg av ebok-utgaver av nye bøker direkte fra Google innen utgangen av 2009. Foto: SCANPIX
VIL SELGE EBØKER: Google-gutta Larry Page og Sergey Brin, her under lanseringen av Google-telefonen Android, vil inn i markedet for salg av ebøker. Søkegiganten planlegger å tilby forleggere salg av ebok-utgaver av nye bøker direkte fra Google innen utgangen av 2009. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Googles apetitt på på nettdominans synes umettelig. Nå angriper søkegiganten nettbokhandelen Amazon i markedet for ebøker. Det kom fram på BookExpo-messa i New York, der søkegiganten ifølge avisa New York Times kunngjorde at den vil tilby forleggere å selge digitale utgaver av nye bøker direkte via Google.

Google har luftet slike planer tidligere, men nå er det alvor. Selskapet planlegger å ha den nye tjenesten klar innen utgangen av 2009.

- Denne gangen mener vi det, sier Tom Turvey, direktør for strategiske partnerskap.


Høyere priser

I dag er Amazon den ledende aktøren i markedet for ebøker, med lesebrettet Kindle og ebokhandelen Kindle Store, tett knyttet sammen i et lukket, kopibeskyttet økosystem som minner om det Apple har bygget rundt iPod/iPhone og iTunes Store.

Når Google nå vil tilby å selge ebøker i ulike formater direkte, vil dette trolig bli godt mottatt hos forleggere som har bekymret seg for Amazons aggressive prisingspolitikk. Ebøker hos Amazon koster typisk 9,99 dollar, eller drøyt 60 kroner. Mange i forlagsbransjen bekymrer seg for at dette prisnivået, som er så lavt at Amazon etter sigende selger med et betydelig tap per bok, kan legge uheldige prisføringer for framtidas digitale bokmarked.

Hos Google vil bøker trolig kunne selges med vesentlig høyere pris, selv om Google vil motsette seg «ekstrem prising». Google vil la forlagene sette en anbefalt listepris per bok, men forbeholder seg retten til selv å fastsette endelig pris til forbruker, skriver New York Times.

Åpen løsning
Mens Kindle er en lukket plattform, vil Google selge bøker som kan lastes ned og leses fritt på alle nettilkoblede datamaskiner, mobiltelefoner og andre bærbare enheter.

Satsingen på salg av ebøker må ikke forveksles med Googles boksøk, som hovedsaklig dreier seg om innscanning av bøker som ikke lenger er tilgjengelig i trykket form, eller som er falt i det fri.

(Via Eirik Newth)

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl