Google vil kjøpe Twitter

Vil bli konger av nyhetssøk.

SØK: Google er angivelig i forhandlinger om oppkjøp av mikrobloggingstjenesten Twitter. Trolig er det Twitters uslåelige sanntidssøk Google er ute etter å sikre seg.
SØK: Google er angivelig i forhandlinger om oppkjøp av mikrobloggingstjenesten Twitter. Trolig er det Twitters uslåelige sanntidssøk Google er ute etter å sikre seg.Vis mer

(Dagbladet.no) Ifølge den respekterte og vanligvis velinformerte teknologibloggen Techcrunch pågår det intense forhandlinger mellom Google og grunnleggerne av mikrobloggingstjenesten Twitter, som har passert Facebook som det raskest voksende nettsamfunnet.

Prisen vil trolig bli langt høyere enn den forrige verdivurderingen av Twitter, som var på vel 250 millioner dollar, eller vel 1,6 milliarder kroner. Grunnleggerne av Twitter, Jack Dorsey og Biz Stone,  takket nylig nei til et bud fra Facebook på 500 millioner dollar.

ÅRSAKEN til at Google ønsker å kjøpe Twitter er ikke primært at selskapet har ambisjoner om å bli en sentral aktør innenfor sosiale medier. Selskapet er trolig langt mer interessert i Twitter som søketjeneste.

Ja, du leste riktig: Twitter er i dag nettets mest effektive tjeneste for søk etter sanntids informasjon om aktuelle emner.

Når noe skjer et sted i verden, vil du umiddelbart få søketreff på ferske innlegg gjennom et Twitter-søk. Søket forteller deg hva nettbrukerne skriver om det du søker etter, akkurat nå.

DB.NO har for eksempel benyttet dette ved å legge inn en boks med Twittersøk på bestemte ord ved hjelp av en såkalt «hashtag» i artikler, som under The Pirate Bay-rettssaken.

Over denne teksten har jeg gjort det samme med et twittersøk på søkeordet #google, der Twitterbrukere nå diskuterer det mulige oppkjøpet.

Et tradisjonelt Google-søk ville til sammenlikning bare gi treff på indekserte websider, som til tross for Googles avanserte søkealgoritmer ofte kan inneholde uaktuell informasjon. På sikt er det ikke umulig at Twitter vil kunne bli en meget farlig utfordrer til Googles hegemoni i søkemarkedet.

Et Google-oppkjøp av Twitter vil kunne gi søkegianten et sterkt grep også om de rykende ferske nyhetsssøkene. Spørsmålet er om det er bra for Twitter, og om det er bra for nettet om Google kjøper seg til enda større dominans.

Oppdatert: I en fersk oppdatering skriver Michael Arrington på TechCrunch at en ny kilde forteller ham at samtalene er i et tidlig stadium, og at en mulig utgang også kan være et samarbeid om et sanntidssøk hos Google.

Følg meg på Twitter: @janomdahl.