Googles banale trussel

Julian Assange gjemmer seg i en ambassade i London. Derfra skriver han bokanmeldelse for New York Times. Og går til frontalangrep på Google.

FANGET I AMBASSADEN:  Fra sitt ambassadeasyl i London går Julian Assange til angrep på "tekno-imperialistene"  i Google. Foto: AFP /NTB Scanpix
FANGET I AMBASSADEN: Fra sitt ambassadeasyl i London går Julian Assange til angrep på "tekno-imperialistene" i Google. Foto: AFP /NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Julian Assange ledet Wikileaks. Wikileaks offentliggjorde  store mengder hemmelige dokumenter fra  amerikansk diplomati og USAs ambassader. Bradley Manning, som er tiltalt for å ha overlevert dokumentene, holdes  i isolat i USA. Rettssaken mot ham begynner i dag. Manning risikerer livsvarig fengsel. Assange har ingen lyst til å slå følge.

For mange var Assange helten, en fryktløs ridder for et åpent samfunn, der myndighetene ikke lenger fikk bestemme hva skulle være hemmelig, Men etter et besøk i Sverige ble han anmeldt for seksuelle overgrep mot to kvinner. Assange nektet å reise til Sverige for å la seg avhøre. Han skal ha fryktet å bli utlevert videre til USA, selv om det ikke er helt klart hvorfor det skulle være en større trussel  for det i  Sverige  enn hos  USAs nærmeste allierte, Storbritannia.

Da Assange følte at jorda begynte å brenne under føttene, rømte han inn i Ecuadors ambassade i London, der han søkte og fikk innvilget politisk asyl. Problemet er at Storbritannia nekter å la ham forlate landet. Ambassaden er en trygg adresse, men ute på  gata vil han raskt kunne bli anholdt. Og der står saken. 19. juni kan Julian Assange feire sin ettårsdag i ambassaden. Ecuadors utenriksminister skal være  på vei for å besøke ham i hans ambassadeasyl

Men hvordan fyller man dagene hvis man er plassert i husarrest? Julian Assange har skrevet en bokanmeldelse. I går skrev han på debattsidene i New York Times en anmeldelse av ei bok Googlesjefen Eric Schmidt har skrevet sammen med Jared Cohen, en tidligere rådgiver for Hillary Clinton som nå har en ledende stilling hos Google. Og Assange legger ikke fingrene imellom. Boka «The New Digital Age» er ifølge ham en «arbeidsplan for teknologisk imperialisme»,  skrevet av to av imperialismens fremste heksedoktorer.
Boka dokumenterer et stadig tettere samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Silicon Valley. Derfor takkes også krigshissere som Henry Kissinger, Tony Blair og en tidligere CIA-sjef i boka, hevder Assange. Googles idealistiske motto «Do no evil» er for ham blitt en banalitet - de kan tjene det onde. 

Assange mener Google  fronter  en utvikling som vil fjerne vår privatsfære og bidra til autoritære regimer. Den utviklingen beskriver han nøyere i sin bok « Cypherpunks» - der Google er blant sifferpønkerne. For når muligheten til å være privat forsvinner, vil myndigheter misbruke informasjonen. Demokratiene vil nærme seg de autoritære regimene. Dette har jeg personlig erfaring med, skriver Assange - som fortsatt  nekter å dra til Sverige for å svare på anklagene mot ham der.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.