Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Googles trojanske hest

Angriper konkurrenten fra innsida, med iOS-apps som er bedre enn Apples egne.

TILBAKE: Den nye utgaven av Google Maps kan nå lastes ned til iPhone og iPad. Den er bedre enn Googles versjon for sine egen Android-brukere, og bedre enn Apples kartløsning. Foto: Scanpix
TILBAKE: Den nye utgaven av Google Maps kan nå lastes ned til iPhone og iPad. Den er bedre enn Googles versjon for sine egen Android-brukere, og bedre enn Apples kartløsning. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Apple lanserte sin skandaleomsuste kartapplikasjon i september i fjor, fjernet selskapet samtidig Googles Maps-applikasjon fra den siste versjonen av operativsystemet iOS for iPhone og iPad. 

KORT ETTER gikk Apple-sjef Tim Cook ut og beklaget kvaliteten på Apples produkt. Han anbefalte samtidig kundene å bruke andre løsninger - som webversjonen av Googles kartløsning.

Men nå er en forbedret iOS 6-versjonen av Googles kartapplikasjon tilbake i App Store — sammen med en rekke andre sterke Google-konkurrenter til Apples egne applikasjoner.

Googles produktteam har brukt tiden godt siden den forrige versjonen av Google Maps ble kastet ut av iOS.

Den nye utgaven er faktisk på flere måter bedre enn dagens Android-versjon, med et nytt, mer elegant og brukervennlig informasjonsdesign som foreløpig ikke er tilgjengelig for brukere av Googles egen mobilplattform.

DET ER RYDDET OPP og forenklet, med en toppmeny med navigasjonsvalg og tilgang til din personlige søkehistorikk. Andre funksjoner, som valg mellom vanlig kart og satellittbilder og informasjon om kollektivtransport, er tilgjengelig fra et lite ikon nede til høyre, eller med venstresveip med to fingre.

På steds- og gatenivå dukker informasjon opp i underkant av skjermen, og kan trekkes opp til fullskjerm for bilder og annen informasjon om severdigheter, butikker og annet.

Det eneste man ikke får fra Android-versjonen, er så vidt jeg kan skjønne delfunksjoner knyttet til bilder fra innsida av fysiske butikker, samt kommersielle tilbud fra disse. Men dette er uansett USA-spesifikk informasjon, og slik sett ikke veldig interessant for norske brukere.

Google Maps slår Apples egen kartapplikasjon ned i støvlene. Men denne tekniske knockouten er også en del av en større bilde.

I løpet av 2012 kom Google med Chrome som konkurrent til Apples nettleser Safari i OS-utgave, Google Search med stemmestyring i direkte konkurranse med Apples egen Siri, og en ny og sterkt forbedret utgave av e-postklienten Gmail som utfordrer Apples egen Mail-applikasjon. Etter at YouTube-appen ble fjernet fra standardinstallasjonen av iOS, er denne også lansert i en forbedret utgave som kan lastes ned fra App Store.

Trenden har vært tydelig en stund, men det var Nicholas Carson hos bransjenettstedet Business Insider som satte ord på det for meg:

Etter en årelang kamp i markedet for smarttelefoner, der Google har satset på å utkonkurrere iPhone med rimeligere eller nesten gratis Android-telefoner, angriper søkeselskapet nå sin hardeste konkurrent fra innsida.

Det handler ikke primært om å distribuere gratis-applikasjoner, men om å forsvare Googles kjernevirksomhet: Å gjøre penger på annonsesalg knyttet til brukernes søkevirksomhet. Jo oftere brukerne benytter et Google-produkt på en Apple-telefon, jo mer vet Google om brukernes nett- og søkevaner.

GOOGLE SØKER etter flere utviklere til sin iOS-avdeling, og statistikken for app-nedlastinger i USA viser at Google Maps og YouTube er de to mest populære nedlastningene til iOS. Her hjemme ligger Google Maps på en andreplass denne uka, mens YouTube så vidt sniker seg inn på topp ti.

Apple kan selvsagt styre sin begeistring for at stadig flere foretrekker Googles løsninger framfor Apples egne på iPhone og iPad.

Men å utestenge konkurrentens produkter fra markedsplassen App Store, ville nok skaffe Apple et kobbel Google-advokater og de amerikanske konkurransemyndighetene på nakken. 

ENKELT: Det er ikke mye dildall i brukergrensesnittet til Google Maps. Fanen nede til høyre gir tilgang til flere funksjoner.
ENKELT: Det er ikke mye dildall i brukergrensesnittet til Google Maps. Fanen nede til høyre gir tilgang til flere funksjoner. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!