Gøran får internasjonal pris for å «holde bluesen levende»

Får Keeping The Blues Alive-prisen i Memphis.

FÅR INTERNASJONAL PRIS: Bluesildsjel Gøran Stensrud (57) får i januar den internasjonale Keeping The Blues Alive-prisen av The Blues Foundation i Memphis. Her i Longyearbyen på Svalbard, der han for vel ei uke siden giftet seg under Dark Season Blues-festivalen. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
FÅR INTERNASJONAL PRIS: Bluesildsjel Gøran Stensrud (57) får i januar den internasjonale Keeping The Blues Alive-prisen av The Blues Foundation i Memphis. Her i Longyearbyen på Svalbard, der han for vel ei uke siden giftet seg under Dark Season Blues-festivalen. Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Gøran Stensrud (57) reiser i januar til Memphis for å motta Keeping The Blues Alive-prisen under International Blues Challenge i Memphis.

Han er første norske person som er blitt denne æren til del.

Fem bluesklubber Den høythengende prisen får han for lang og tro tjeneste for bluesen gjennom blant annet styreverv i fem bluesklubber. To av dem startet han i sin tid, Hunndalen i 1996 og Elverum bluesklubb året etter.

- Vi hadde besøk hjemme da jeg for et par uker siden sjekket e-posten og fikk melding fra The Blues Foundation om at jeg skulle få prisen. Jeg bare skreik rett ut og hoppet omtrent i taket, sier Stensrud.

I kveld er det offisielt, og han kan han dele gleden med sine mange venner i Blues-Norge - der han også er kjent som «Bluesmunken». Kallenavnet fikk han av den avdøde bluesprofilen Geir Hovig.  

Gift på Svalbard Vi møtte Stensrud på Svalbard, der han forrige helg giftet seg med Bitten Svendsen, styreleder i Norsk Blues Union.

Det føltes helt naturlig å legge bryllupet til verdens nordligste bluesfestival, Dark Season Blues, i Longyearbyen.

Union Blues Cup Stensrud, som er bosatt på Fetsund på Romerike, har vært en sentral skikkelse i norsk bluesmiljø, også som en viktig drivkraft i Union Blues Cup under Notodden Blues Festival i en årrekke. Han tok også initiativet til å sende vinnerne av bluescupen videre til The International Blues Challenge, og har sjøl vært til stede mange ganger.

Stensrud har dessuten ledet Skedsmo bluesklubb på Lillestrøm, som på ti år er vokst til en klubb med over 600 medlemmer. Da askeskyen på Island stanset flytrafikken i Europa i 2012, arrangerte han like godt konsert for ventende flypassasjerer med en av de strandete musikerne, amerikaneren Charlie Musselwhite, på Gardermoen.

Bluesvenn Det er styrelederen i The Blues Foundation, Eric Simonsen, som har nominert Stensrud til prisen. De kom i prat på bluesklubben Ain't Nothing But The Blues i London i 2006, og har vært venner siden.

Jostein Forsberg, daglig leder i Notodden Blues Festival, synes dette er en fantastisk nyhet.

- Gøran har vært en ildsjel lokalt og nasjonalt i Norge i mange år, men en viktig faktor oppi dette er at han i 2007 introduserte Simonsen for daglig leder Jay Sieleman i The Blues Foundation under Notodden Blues Festival. Simonsen ble en viktig økonomisk bidragsyter og sponsor for organisasjonen, og har som styreleder fått ryddet opp og fått den inn på et riktig spor. Sånn sett kan du si at Gøran har betydd mye for bluesmiljøet i hele verden, sier Forsberg.

Bursdag i USA Da Simonsen fylte 60 år samme år, ble Gøran invitert til USA.

- Jeg fikk beskjed om å ta med «bandet til kompisene mine», sier Stensrud.

Bandet som spilte i bryllupet var JT Lauritsen & The Buckshot Hunters.

Dermed reiste et følge på 13 personer på bursdag i USA — alt dekket av jubilanten.

Styreleder Og nå ønsket også The Blues Foundation å gi en takk tilbake, og 23. januar får Stensrud overrakt en plakett under The International Blues Challenge.

Det er en blueskonkurranse der norske band har gjort seg bemerket i flere år.

Norsk deltaker i januar er Marcus Løvdal Band, vinner av årets Union Blues Cup.

Her i landet har Notodden Blues Festival, Europas Blues Senter på Notodden og magasinet Blues News tidligere mottatt Keeping The Blues Alive-prisen.