RAMSALT RAMSEY: Dykker ned i kokainens verden i ny tv-dokumentar. Foto: NTB scanpix
RAMSALT RAMSEY: Dykker ned i kokainens verden i ny tv-dokumentar. Foto: NTB scanpixVis mer

Gordon Ramsay går fra mat til kokain

Mistet en av kokkene sine i overdose.

Kjendiskokkens neste program skal ikke handle om mat. «Gordon on cocaine» kan derimot få seerne til å sette maten i halsen.

- Jeg har ønsket å forstå kokain helt siden jeg mistet en av kokkene mine på restauranten i Chelsea, hvorfor det har spredt seg som en epedemi globalt og spesielt i den kulinariske verdenen, sier han til deadline.com.

Det er ITV som har gitt Ramsey klarsignal til en dokumentar på to timelange episoder der han går inn i alt fra kokainens opprinnelse til dens ødeleggende virkning.

Blant annet reiser han til Sør- og Mellom-amerika for å møte «kokainkokker», smuglere og leiemordere. Han følger også politi og narkolangere hjemme i England.

Serien er produsert av stjernekokkens eget selskap Studio Ramsay.

Sjokkerende

- Å forstå hvordan det blir lagd, transportert, distribuert, konsumert og bekjempet har åpnet øynene mine for den forferdelige, mørke siden ved kokain som ikke blir snakket om, forteller han.

Dokumentaren beskrives som skitten og sjokkerende.

- Jeg utfordrer alle til å se serien og aldri noengang tenke på å ta kokain.

Ramsay eier en rekke restauranter over hele verden. Han er best kjent for reality-serier som «Hell´s kitchen» og «MasterChef», der utvalgte kokketalenter må bryne seg på ulike utfordringer til en av dem til slutt vinner konkurransen.

Utvidet fokus

Jamie Oliver er en annen tv-kokk som har utvidet fokuset fra rene matprogrammer til mer samfunnsengasjerte konsepter. Blant annet har han engasjert seg for å få slutt på usunn skolemat, og etablert restauranter med formål å få unge arbeidsledige i jobb.

Ramsay har på sin side støttet ulike veldedige prosjekter før han nå slår et slag for å stoppe kokainmisbruket både i og utenfor restaurantbransjen.

Den britiske kokken har høstet både skryt og kritikk for sin direkte og til tider hensynsløse væremåte på skjermen.

Gordon Ramsay har gjennom tv-serier som «Hell's Kitchen» - «Gordon Ramsay rydder opp» gjort seg kjent som både mesterkokk og notorisk hissigpropp.

Så spørs det om han legger opp til en like tøff stil i møte med narkodealerne i «Gordon on Cocaine».

Peiling

Med tolv Michelin-stjerner i sekken, og en drøy mannsalder med kokkeerfaring, er det ikke til å tvile på at han sitter på mye kunnskap i matveien.

Etter å ha reist verden rundt på jakt etter den perfekte kulinariske opplevelsen, har 50-åringen gjort seg opp en klar mening om hva man helst bør styre unna på restaurantmenyen.

- Spør hva gårsdagens suppe var. Det kan godt hende at det er snakk om månedens suppe, sa Ramsay til magasinet Town and Country tidligere i år, og la til at man «alltid bør si fra dersom maten ikke står til forventningene». Ramsay har nemlig erfart at «dagens suppe» i mange tilfeller ikke er så fersk som det kanskje antydes.

Men det er kanskje ikke like lett å klage på varene i den nye tv-serien han nå skal lage.