Gores grøsser

Al Gores troverdige dokumentasjon på jordas snarlige undergang.

FILM: Den tidligere visepresidenten i USA, Al Gore, har nå satt hele kloden på sin agenda. Denne dokumentarfilmen handler om det han brenner for, den brennhete jorda.Al Gore har engasjert seg i fenomenet global oppvarming fra lenge før han kom i befatning med Det hvite hus. Han har satt sammen et lysbildeshow som viser drivhuseffektens skremmende resultater, et skikkelig grøsseraktig «før og nå»-scenario med bilder av isbreer som smelter og forsvinner, jordskorpa som sprekker og truende orkaner som pumper seg opp over stadig varmere havvann.

- Før det er for seint

Han har en jobb å gjøre på hjemmebane i USA der bilene og kjøleskapene stadig blir større, men der har Gores skrekkshow hittil hatt et begrenset publikum. Så kom regissør Davis Guggenmheim inn i bildet og ante filmpotensialet i Gores dommedagsretorikk. Filmmediet er som kjent globalt.Budskapet bør være egnet til å åpne de mest gjenstridige øyne. Ifølge Gore er klimaendringene og deres årsaker ikke lenger kontroversielle debattspørsmål, de er en realitet vi må forholde oss til. Og hva verre er - vi har ikke mer enn 10 år på oss til å reversere oppvarmingen, før det er for seint. Al Gore tegner og forteller i en form som mest minner om tradisjonelt «skolefjernsyn». Her er det tallenes tale som står for dramatikken, ikke fancy actionsekvenser. Men med orkaner som Katrina friskt i minnet, samt grafer som viser verdensbyer som forsvinner under vann om få år, trengs ingen ytterligere dramatisering. Dette er en virkelighet som kommer, ikke bare til en kino nær deg, men hjem til deg. Snart.

Personlige tragedier og triumfer

Filmen har en litt gammeldags, amerikansk tone over seg, idet den samtidig forsøker å lage et Al Gore-portrett som er «larger than life». Selv har han en lettere selvironisk tilnærming når han introduserer seg som den som «pleide å være USAs neste president». Men her er mange klipp inn i hans fortid, hans personlige tragedier og triumfer, som kan virke påklistret og sentimentaliserende. Alvoret i Al Gores budskap trenger ikke dette heroiserende anslaget for å treffe.