Gørild håper på Berlin

TROMSØ (Dagbladet): Gørild Mauseth føler at gjennombruddet nærmer seg. Det kan komme i Hollywood, i Italia - eller på filmfestivalen i Berlin om én måned, der hun er valgt ut som «Shooting Star».

28-åringen har svelget og nesten glemt sitt livs skuffelse - at hun aldri kom i betraktning som Dina i filmatiseringen av Herbjørg Wassmos roman. Maria Bonnevie fikk rollen.

- Det skjer mye akkurat nå, sier Gørild - nyss ankommet Tromsø Internasjonale Filmfestival direkte fra Roma. Hva hun har bedrevet der - bortsett fra å feriere og møte filmfolk - vil hun ikke ut med. Men det er grunn til å tro at italienerne liker hennes latinske utseende, arktiske lynne og sterke utstråling. Den samme sansen hadde Liam Neeson, som hun møtte på festival i støvellandet sist sommer.

- Det skjedde ting der nede i fjor. Etterpå begynte jeg å studere italiensk. Tok eksamen like før jul og sto med et nødskrik, forteller Gørild fra Kjøllefjord.

Rett fra Roma

Til Tromsø hastet hun rett fra «språkferie» i Roma, via Oslo, for å rekke Knut Erik Jensens mesterverk, dokumentarfilmen om Berlevåg mannskor.

- Flyet var forsinket, typisk nok. Så jeg ba drosjesjåføren kjøre som en gal og ta hånd om bagasjen på beste måte. Stupte inn i kinomørket og fikk med meg den siste timen.
- Var det nok?

- Ja da. Nok til å merke Knut Eriks filmklo. Dessuten kjenner jeg flere av dem som synger i koret, forteller Gørild - som har filmet på location i Berlevåg i lange perioder. Premierenatta tilbrakte hun på livlig vis med Jensen og de staute korsangerne som er blitt regissørens nye «filmstjerner». Gørild hadde selv de kvinnelige hovedrollene i Jensens to forrige filmer - «Brent av frost» og «Når mørket er forbi».

Berlin

Men altså: Berlin. Og den mest prestisjefylte filmfestivalen i Europa etter Cannes. Der er Gørild og 17 andre valgt ut som «Shooting Star», som betyr at hun betraktes blant de mest løfterike skuespillerne i Europa. Hun får anledning til å bli kjent med sine europeiske kolleger, talentjegere og skuespilleragenter.
Det er bare ett problem:

Arrangementet foregår midt i prøvene til stykket «Woyzcek» på Nationaltheatret, der Gørild har en hovedrolle. Hun venter på svar på om hun får fri.

- Det er uhyre viktig for meg å få reise. Berlin kan bety gjennombrudd, mener Gørild.

Det hardeste slaget

Rollen i «Woyzcek» blir trolig Gørild Mauseths mest krevende hittil.

- Stykket har nylig gått i København med musikk av Tom Waits. Jeg dro dit og fikk den sterkeste opplevelsen jeg har hatt på teater. Jeg skalv og ristet, sier Gørild.
Omtrent like rystende var beskjeden om at Maria Bonnevie fikk rollen som Dina og sjansen til å spille mot Gérard Dépardieu i «Jeg er Dina».
Innspillingen starter på Kjerringøy ved Bodø i mars, på engelsk og med internasjonal lansering.

- Jeg var Dina. Jeg hadde henne i blodet etter å ha jobbet med stoffet i to og et halvt år, sier Gørild om lydbøkene hun har lest inn.

- Det hardeste slaget var at jeg ikke engang ble bedt om å prøvefilme. Men sånn er det i denne bransjen. Jeg må bare godta det kunstneriske valget som er gjort, sier 28-åringen, som mange hevder ville passet perfekt som Dina: Hun er oppvokst nordpå, i mørketid og storm og hun er høy og mørk, i motsetning til Maria Bonnevie. Hun er dyktig og anerkjent. Og hun kan Dina.

- Jeg tror ikke Maria heller forsto så mye da de tilbød henne rollen. Men Maria er blant de dyktigste skuespillerne vi har. Og vi har snakket sammen. Det er ikke noe ondt blod, understreker Gørild Mauseth.

EN EKTE «SHOOTING STAR»: Gørild Mauseth (28) er i Tromsø for å se film og treffe folk. Nå føler 28-åringen fra Finnmark at stjernehimmelen venter.