Gørr, sex og vold fra dynamisk regissør-duo

Tarantino og Rodriguez slår seg sammen. Se trailer!

(Dagbladet.no): Exploitation-filmer har eksistert siden filmenes begynnelse, men spesielt på 70-tallet fikk de sex-, volds, og gørrforherligende b-filmene et oppsving blant publikum.

Felles for disse filmene er og var at de lages uten nevneverdig fokus på kvalitet eller skuespillerkunst, men heller et øye for raske penger. Et vanlig virkemiddel for å tekkes publikum er ifølge Wikipedia å skryte av filmens kontroversielle innhold - og gjerne føye til at den er forbudt i ett eller annet land.

Exploitation-filmene ble gjerne satt opp på såkalte grindhouses, gjerne to eller tre b-filmer i sleng. Filmvisningene ble gjerne innledet med et litt vågalt danseshow, derav navnet \'grindhouse\'.

Ikke sjeldent var grindhousene rene pornokinoer. Også undergrupper av sjangeren, som \'blaxploitation\' og \'sexploitation\' er velkjent.

Hyllest på vei

Ikke overraskende er regissørene Quentin Tarantino og Robert Rodriguez, kjent for filmer som «Pulp Fiction», «Reservoir Dogs», «From Dusk Till Dawn», «Once Apon a Time in Mexico», «Kill Bill» og «Sin City», tilhengere av exploitation-filmer.

Nå i april kommer deres hyllest i form av dobbeltfilmen «Grindhouse». Filmen består av to deler, hver med sin regissør. Rodriguez står for «Planet Terror», mens Tarantino leverer «Death Proof».

- Grindhouse-filmer ... du visste aldri hva du fikk! Det var rått, det var vilt. Det er nesten ikke til å tro at filmskaperne slapp unna med det, av og til måtte man klype seg i kinnet og spørre seg selv om det var ekte, forteller Tarantino i et intervju med Yahoo! Movies.

Maskingevær som protese

I slasher-filmen «Death Proof» møter vi Kurt Russel som den psykotisk drapsmannen Stuntman Mike, som gjør livet surt for en gruppe jenter som jobber på et filmsett.

«Planet Terror» er på sin side en zombiefilm med «Charmed»-stjernen Rose Jane McGowan i rollen som en enbeint skjønnhet med maskingeværprotese.

- Greia er at exploitation-filmskaperne ikke hadde stort nok budsjett til å hente inn Hollywood-stjernene. Derfor måtte filmene ha andre elementer, ting som de store studioene ikke kunne tillate seg. Ideene måtte være så langt ute at folk likevel så filmene, på tross av at de manglet stjerner. Vi har derimot hatt muligheten til å ha stjerner og exploitation-elementene sammen, sier Rodriguez til Yahoo! Movies.

Trailere for fiktive filmer

Det var Rodriguez som kom på «Grindhouse» mens han var hjemme i Tarantinos private kino for å vise fram et klipp til «Sin City». Han så at Tarantino hadde en lik «double feature»-plakat som han selv, og i løpet av fem minutter var planene lagt. Allerede etter et par dager hadde Tarantino begynt å legge ut i pressen om ideer Rodriguez selv ikke hadde hørt om.

En av disse ideene var at det mellom de to filmene skulle dukke opp trailere for andre høyst fiktive exploitation-filmer. Rodriguez elsket konseptet, og resultatet er tre unike trailere:

Danny Treyo dukker opp i en «They Call Him Machete»-trailer, mens Rob Zombie leverer en trailer for «Werewolf Women of the S.S.» - med Nicholas Cage i rollen som Fu Manchu og Udo Kier som Adolf Hitler. «Shaun of the Dead»-regissør Edgar Wright bidrar med den tredje og siste traileren.

Deles opp?

Det at to filmer vises sammen kan imidlertid by på problemer. Hos den norske distributøren SF Norge er de usikre på hvordan filmen blir satt opp. 

- Vi vet foreløpig ikke hvordan vi skal løse dette, om vi skal vise begge filmene etter hverandre, eller om de blir satt opp hver for seg når den kommer på norske kinoer i mai. Det er noe vi må ta stilling til ganske snart, forteller filmsjef Knut Pedersen i SF Norge til Dagbladet.no.

Les mer om filmer og gi terningkast i FilmBasen:

• «Pulp Fiction»

• «Reservoir Dogs»

• «From Dusk Till Dawn»

• «Once Apon a Time in Mexico»

• «Kill Bill Volume 1»

• «Kill Bill Volume 2»

• «Sin City»

• «Desperado»

REGISSØRVENNER: Quentin Tarantino og Robert Rodriguez er gode venner med felles filmsmak.
TARANTINO: Quentin Tarantinos bidrag til «Grindhouse» er slasherfilmen «Death Proof».
RODRIGUEZ: Robert Rodriguez leverer på sin side zombie-filmen «Planet Terror».