Gøy med gay

Thomas Bratlie (25) sto fram som homo og opp som komiker samme kveld.

- DET ER INGEN jeg respekterer mer enn Dag Frøland. Jeg vokste opp med hans revyer og ble svært fascinert. Mens andre revysjefer hadde med seg fire sparkepiker på scenen, tok han med seg 18!

THOMAS BRATLIE fra Lillestrøm blir engasjert når han prater om sin store helt. Da han selv tok det første skrittet ut på scenegulvet for et par år siden, var det ikke ikledd pels og boa, men med mørk dress og et vinglass i hånda.

- Jeg forsøker å framstille meg som en sofistikert kontrast til andre komikere, som ofte stiller i olabukse og genser.

Som om det ikke er nervepirrende nok å debutere som Stå opp-komiker i Bygdøy Allé; Thomas valgte å komme ut av homoskapet samme kveld.

- Når du skriver standup-tekster må du gå inn i deg selv og bruke ditt eget liv. Så det falt seg naturlig for meg. Det er lettere å distansere seg fra det du selv sier, når du står på scenen.

- Hvordan gikk det, da?

- Det gikk bra. Jeg fikk mye positiv respons. Jeg hadde fått bearbeidet mange av mine egne problemer mens jeg jobbet med teksten. Litt nervøs var jeg jo, men det er jeg alltid når jeg skal på scenen.

THOMAS HAR INGENTING imot komikere som forteller vitser for vitsens egen skyld, men for sin egen del synes han budskapet er svært viktig.

- Det er mange som prater om homofili på scenen, men det blir ofte på en fordomsfull måte. Jeg bruker også fordommer i tekstene mine, men på en annen måte. Jeg fyrer opp under det folk tenker inne i seg. Hvis jeg hadde gått på scenen og fortalt de samme vitsene som Shabana, ville jeg bli sett på som en rasist. Og hvis en annen komiker skulle brukt mitt manus, ville han nok bli oppfattet som homofob.

- Hvordan har du blitt mottatt av komiker-miljøet?

- Jeg har ikke møtt noen fordommer. Det er et lite miljø og lett å bli kjent med folk. Jon Schau har blitt min veileder, en jeg kan ringe hvis jeg lurer på noe.

- Og rundt omkring i landet?

- Jeg har ikke opplevd noe negativt på småsteder heller. Men de som kommer bort for å prate etter showet, er ofte veldig nøye med å understreke at de ikke er homo selv. De eneste gangene det har gått litt dårlig er på homofile utesteder. De har andre assosiasjoner enn heterofile, og da forsvinner poengene. Teksten blir morsom fordi jeg er homo på de heterofiles premisser.

DEN TIDLIGERE sivilarbeideren er nå engasjert av Forsvaret for å reise rundt i militærleire og opptre for rekruttene.

- Det er nok ikke mange som har kommet ut av skapet i det miljøet. Jeg håper jo at showet mitt kan hjelpe.

Tirsdag 24. februar kan du se Thomas Bratlie på Christian Quart, sammen med blant andre Lisa Tønne og Jon Schau.

<B>STÅ OPP, ALLE JORDENS HOMOFILE:</B> Thomas Bratlie er Norges eneste åpent homofile stand up-komiker.