Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gøy med maskiner

Terminator 3 vinner på selvironi, men Arnold taper i sitt forsøk på å være morsom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Siden vi så ham sist, har motstandsleder John Connor (Nick Stahl) vært på hvileløs vandring i et apokalyptisk Amerika. Vi treffer ham igjen, i det han søker nattely på et dyrehospital. Her støter han på barndomsflørten Kate Brewster (Claire Danes), et møte som viser seg å være mer enn tilfeldig: Brewster overtar etterhvert Connors funksjon som menneskehetens håp i kampen mot maskinene. Hovedfienden heter denne gang T-X (Kristanna Loken), en dødsmaskin sendt fra framtidas dataland for å eliminere John Connor.

Effekter

Med sine knappe dialoger og grove psykologiske forenklinger, er ikke «Terminator 3» akkurat ibsensk drama. Men som vi forventer, står handlingen og effektene i sentrum.

Det går i flytende sølv, uansvarlig bilkjøring og mye akrobatisk slåssing. En rekke halsbrekkende kroppstriks beviser dessuten at fiendene bare er maskiner med blinklys og stålkanter til skjelett.

Loken går iherdig inn i datamaskin-rollen. Det er som om det knirker når hun beveger seg. Måten hun analyserer DNA på, er et av filmens tøffeste triks. T-X slikker i seg alle blodrester hun kommer over, og blip-blip, så har maskinen analysert seg fram til det meste om opphavsmannen.

Interne spøker

Bestefar Schwarzenegger er på sin side så opptatt av å lire av seg smarte oneliners at det til slutt rabler for ham. Han babler i vei om folk som er tilbake, sikkert kommer tilbake eller aldri kan komme tilbake, og prøver tullete solbriller i det uendelige. Det blir litt for mange referanser til fortidas filmer. Men på tross av Arnolds interne spøker, fungerer «Terminator 3» nettopp fordi den har et humoristisk forhold både til seg selv og sin forhistorie.