Gøy om det rene vås

Historiker Øystein Sørensens bok om konspirasjonsteorier er en slags kavalkade over tidenes mest skrullete politiske «avsløringer», og fornøyelig lesing om tullete teorier og skrullete teoretikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukas bokanmeldelser

BOK: Hvis du tror at den franske revolusjonen, Kennedy-drapet og 11. september har noe med hverandre å gjøre, kan du trøste deg med at du ikke er den eneste raringen på denne planeten.

Historiker Øystein Sørensens bok om konspirasjonsteorier er en slags kavalkade over tidenes mest skrullete politiske «avsløringer». Siden Sørensen er en dannet mann, kaller han ikke opphavspersonene paranoide tullinger, men konspirasjonsteoretikere.

Jødenes skyld, igjen

Sørensen dokumenter overbevisende hvordan de fleste grandiose, politiske konspirasjonsteorier har samme utgangspunkt: Selskapet Illuminatus, stiftet i Bayern i 1776. Det hemmelige selskapet fantes. På ordentlig. Lederen, J. A. Weishaupt (1748-1830), var en autoritær, men humanistisk fritenker som drømte om å styrte det bestående.

Illuminatus fikk raskt skylda for den franske revolusjonen i 1789. Siden har selskapet blitt klandret for alt hva konservative, kristne, fascistiske og andre reaksjonære tankespinnere har betraktet som samfunnskorrumperende: Sosialisme, kommunisme, frimureri og, ikke minst, jødedommen. Illuminatus siktet mot verdensherredømme. Det samme gjør jødene. Komplottet må avsløres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer