Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gøy som agent 007

Påskemoro for hele familien, det dreier seg ikke om skirenn.

DET ER SVÆRT

sjelden morgenavisene kommer alene på døra. Som oftest har de selskap med minst ett reklamelegg. Svært og glorete for at det skal trekke mer oppmerksomhet enn selve avisa.

Ikke noe problem å sette seg inn i de siste, laveste og beste prisene på alt fra kjøleskap til datamaskiner, ski og sykler. Avisbudene må jo ha fått en atskillig tyngre jobb de siste åra. Kanskje det er derfor noen ikke gidder å bære frokostlektyren lenger enn til naboens tilhenger?

SELVSAGT,

det er ikke til å unngå at enkelte av disse brosjyrene studeres mer nøye enn andre. De fra sportsforretningene, for eksempel. I et land med fire årstider kreves forskjellige tekstiler, skotøy og effekter som termos, ridehjelm og fiskestang for fjell, sjø, hav og bekk i et eneste renn. Hvis man ikke er smart nok til å greie seg med et par slagstøvler og en gammel anorakk den tida som ikke tilbringes i skistøvler og ny anorakk. Og nøyer seg med ei velbrukt stang som har ligget på loftet en stund.

Etter å ha sett litt overflatisk på tilbud om «sjøfiskesett - flue», og «multifunksjonsklokke med høydemåler, temperaturmåler og barometer i tillegg til vanlige klokkefunksjoner», faller blikket ned på årets påsketilbud.

«AGENT 007 s VALG,

helt lik originalen både i vekt og utseende, 8-skudds magasin.» Slik reklameres det, og for en sann våpenamatør ser Walther CP99 luftpistol like vanvittig ut som den versjonen James Bond bruker. Det er vel kanskje meningen også, siden agent 007 trekkes inn i sammenhengen. Det er selvsagt fullt lovlig å more seg med luftvåpen, det er bare slående hvordan reklamen lokker med «utstyr for morsomme påskeaktiviteter». Utsagn som «utrolig morsom å skyte med», «her er alt du trenger for å ha det gøy» og «et enkelt gevær (...) til familiemoro på hytta & hjemme» kan oppfattes som mildt sagt absurde. Spesielt i disse dager da bildene fra Bagdad kan få hvem som helst til å sette frokosten i halsen. For den som da har tid til å lese avisa etter at reklamen er slukt.

LITT TRØBBEL

med å forestille meg nabokona i vilt jag rundt hytteveggen med en agentpistol i hendene, mens ungene hyler av lykke. Eller bestemor som utfordrer barnebarna til skytekonkurranse med luftgevær - er redd det kan utvikle seg til et lokalt renn av skuddredde bikkjer og unger.

Jakten på påskeeggene får i hvert fall en helt ny pangdimensjon. Det tradisjonelle påskeskirennet, der ungene jubler og ramler av gårde mens far gleder seg til en kald øl foran peisen, kan komme til å fortone seg kjedelig, kanskje. Litt u-Bondsk, eller bondsk vil kanskje noen si.

Uansett, en får som kjent ikke mer moro enn det en lager sjøl.

For noen er det slik at det ekleste er pistol.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media