Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Ungdomskulen – «Gold Rush»

Gøyalt Bergensbølge-pensum

Fuzzete skøyerstreker fra Ungdomskulen.

PØBELFANTER: Ungdomskulens proggete fuzzpop en skrur bergensbølgens UKM-estetikk opp til elleve, skriver vår anmelder. Foto: Francisco Munoz.
PØBELFANTER: Ungdomskulens proggete fuzzpop en skrur bergensbølgens UKM-estetikk opp til elleve, skriver vår anmelder. Foto: Francisco Munoz. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Gold Rush»

Ungdomskulen

4 1 6

Rock

2018
Plateselskap:

Apollon Records

«Viser at trioen har meloditeften i behold.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Akkurat som bergensrappen er et mikrokosmos, har også Ungdomskulen sine egne naturlover. Hvem andre kunne vel funnet på å kline black metal-skrifttyper utover ei diskokule, sånn som powertrioen har gjort på omslaget til sin fjerde fullengder.

Tross alt er dette bandet som ga ut et tisporsalbum på ti minutter («Gimme Ten») og realiserte Will Ferrells «More Cowbell»-sketsj med latterlig fete «Modern Drummer». I det hele tatt skrur deres proggete fuzzpop bergensbølgens UKM-estetikk opp til elleve – med stort hell.

Sterke sideprosjekter

Mye har imidlertid skjedd siden Ungdomskulen sist ga livstegn fra seg. Frontfigur Kristian Stockhaus har gitt ut mye flott synthmusikk på egen hånd (Vilde Tuv-samarbeidet «Svømmebasseng» er et høydepunkt), mens flere av de mest kriminelt funky øyeblikkene i Lars Vaulars «666»-trilogi var produsert av bassist Frode Flatland.

Musikken deres er fortsatt veldig gøyal, men sparker ikke like hardt som på karrierebeste «Cry-Baby» fra 2007. Delvis fordi fjollete gitarmusikk har nådd et slags metningspunkt, delvis fordi lydbildet deres rett og slett har blitt mykere.

Blaxploitation

Et av de mest tilfredsstillende sporene på «Gold Rush» er nemlig den sydendøsige instrumentalen «Perserteppe», som minner om den flotte musikken til amerikanske Khruangbin. Den strålende singelen «Touch Down» – en kjærlighetserklæring til all den middelmådige musikken – er på sin side full av synther, ikke altfor fjernt fra Stockhaus’ soloalbum «Colours».

Åpningslåten «In It 2 Win It», som er inspirert av blaxploitation-lydspor, er imidlertid en påminnelse om at Ungdomskulen ofte er aller morsomst å lytte til når de gir bånn gass.

Sammenliknet med den surrete forgjengeren «Secrecy» fra 2012, viser vitale «Gold Rush» at trioen har meloditeften i behold. Om man har fulgt deres ulike sideprosjekter, kommer ikke det som noen overraskelse. Kanskje er det nettopp på andre fronter at Ungdomskulen har aller mest å tilføre musikken i 2018.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!