«Alias Grace»

Grace (16) skal ha stått bak dobbeltdrap på 1800-tallet. Nå vekkes mysteriet bak drapet til live igjen

Hushjelpen Grace Marks ble dømt for drapet på sin arbeidsgiver og hans gravide elskerinne, men hva som egentlig skjedde er fortsatt et mysterium.

MORDER: Netflix' nye true crime-serie «Alias Grace» tar for seg historien bak en dobbeltdrap-sak fra 1840-tallet. Serien er basert på Margaret Atwoods prisbelønte roman med samme navn. Video: Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 1843 ble den 16 år gamle irske immigranten og hushjelpen Grace Marks dømt for drapet på sin arbeidsgiver Thomas Kinnear og hushjelpen Nancy Montgomery, som i tillegg til å være Kinnears elskerinne også var gravid.

Marks ble dømt til 30 år i fengsel for drapet, mens hennes medsammensvorne, tjeneren James McDermott, ble dømt til døden ved henging.

Ifølge The Guardian er dette de eneste faktaene som er kjent i saken, men hvordan var Marks involvert i drapet og hva var motivet?

Hva skjedde egentlig med Grace Marks?

Margaret Atwoods prisbelønte roman «Alias Grace» fra 1996, er historisk fiksjon, basert på den sanne historien om den kanadiske drapssaken. Romanen utforsker flere sider ved historien, noe også Netflix-serien «Alias Grace», som nylig hadde premiere, også gjør slavisk etter Atwoods roman.

Besatt eller sinnsyk

Ifølge The Guardian står Sarah Polley og Mary Harron bak miniserien, som blant annet av Vulture blir påpekt har flere likheter med HBO-suksessen «The Handmaids's Tale», som også er basert på Atwoods roman med samme navn.

Atwoods oppdiktede Dr. Simon Jordan, en aspirerende psykolog, blir oppslukt av Grace og hennes historie og jakter på sannheten i minnene hun forteller ham.

Til Dr. Jordan forteller Marks blant annet om oppveksten i en stor søskenflokk, om seksuelle overgrep fra sin alkoholiserte far og moren som døde på reisen fra Irland til Canada.

Ifølge Inverse.com florerte teoriene om Grace Marks etter drapet. Var hun mentalt syk og led av schizofreni, eller lot hun som for å slippe skyld?

Skyldig eller offer?

Ifølge Inverse.com ble Atwood hekta på Marks etter å ha lest Susanne Moodie's redegjørelse for Marks i «Life in the Clearings Versus the Bush» fra 1853.

I «Alias Grace» stiller Atwood spørsmål ved Moodies beskrivelse av Marks som en skyldig og gal kvinne. I sin roman utforsker Atwood tidens kjønnsstereotypier. Ifølge The Canadian Encyclopedia ble Marks både demonisert som en hensynsløs femme fatale og romantisert som et hjelpeløst offer.

Ifølge Inverse.com så Atwood på historien som en perfekt mulighet til å utforske kvinners identitet gjennom historien og satte seg fore å utforske hvor skyldig Marks egentlig hadde vært.

Deprimerende aktuell

Ifølge Vulture tar «Alias Grace» for seg problemer med seksuelle overgrep, den hvite manns privilegier og hvordan menn i posisjoner har mulighet til å utnytte kvinner. I Vulture påpekes det at serien er deprimerende aktuell, sett i lys av Weinstein-skandalen og de siste ukenes avsløringer av seksuell trakassering i USA.

Mens «Alias Grace» handler om tiden før kvinner hadde noen rettigheter, viser «The Handmaide's Tale» et vindu til et mulig framtidig samfunn der kvinner har mistet sine rettigheter.

- Å se tilbake og framover er veldig viktig akkurat nå når kvinners rettigheter er så skjøre, sier serieskaper Sarah Polley til The Independent.

Ifølge Polley er det for kvinner, uavhengig av tid, forventet at man undertrykker reaksjoner i ulike situasjoner.

- Så hva skjer med all energien og sinnet? Hva gjør man når man føler seg maktesløs? Ideen om å ha mer enn én identitet: ansiktet man viser verden og det man har på innsiden fengslet meg, sier Polley.

Offeret gravid i tredje måned

Ifølge Elite Daily skal alle detaljene om den drepte Thomas Kinnear være sanne. Han skal ha vært en velstående grunneier som levde ute på landsbygda. Nancy Montgomery var en av hans hushjelper. Da hun ble obdusert etter drapet ble det oppdaget at hun var gravid i tredje måned.

At overklassen hadde involvert seg med underklassen var en skandale og skal ha vært noe av årsaken til at drapet fikk så stor oppmerksomhet på 1800-tallet.

Datidens presse skal ha antatt at James McDermott, som også ble dømt for drapene, var Grace Marks elsker. Før han ble hengt skal han ha ropt ut Graces navn. Marks ble også opprinnelig dømt til døden, men skal i stedet ha blitt dømt til 30 år i fengsel grunnet sinnsykdom. Hun skal ha tilbrakt noen år på asyl før hun ble overført til høysikkerhetsfengselet Kingston Penitentiary i Canada. Etter at hun slapp ut av fengsel 30 år etter, skal hun ha flyttet til New York.

TJENERINNER: «The Handmaid’s Tale», Margarets Atwoods dystopi fra 1985, er blitt TV-serie. Video: Hulu Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer