Grådighet som dreper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tuberkulose dreper hvert år to millioner mennesker, og er dermed en av de tre ledende morderne i verden sammen med malaria og hiv. 8 millioner mennesker er syke med tuberkulose. Nesten en halv million av dem har multiresistente varianter av sykdommen, det vil si bakterier som er motstandsdyktige mot flere medisiner. Og epidemien øker.

Med de metodene som er tilgjengelige i fattige land, kan man bare påvise tuberkulosesykdom hos halvparten av de syke. Man mikroskoperer bakerien i oppspyttet til pasienten, en metode som ble oppdaget i 1880-årene. Hos den andre halvparten av pasientene må helsearbeideren bruke skjønn for å vurdere om de har tuberkulose. Dette dilemmaet møter helsearbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika daglig. Dessverre forblir mange av pasientene ubehandlet og dør. Enda vanskeligere er det å stille diagnosen på barn hvor man må bruke skjønn hos nesten alle, og aller vanskeligst stilt er de hiv-positive barna.

Behandlingen er også langvarig, mellom 6 – 12 måneder, med både farlige og ubehagelige bivirkninger. En så lang behandling er ressurskrevende personellmessig for et helsevesen som er overbelastet fra før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer