Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Græsvik: - Ser ut til at angrepet på Windstad kom som lyn fra klar himmel

TV 2s Fredrik Græsvik mener journalister må fortsette å dekke risikoområder, til tross for at det kan være livsfarlig.

(Dagbladet): Den norske Ny Tid-journalisten Øystein Windstad ble skadd etter at en buss han satt på ble angrepet av maskerte menn i den russiske republikken Ingusjetia onsdag ettermiddag. Reisefølget ble brutalt banket opp og transportmidlene satt i brann.

Han reiste sammen med flere menneskerettighetsaktivister fra det russiske torturovervåkningskomitéen Committe Against Torture og fem andre journalister fra blant annet Sveriges Radio og New York Times da angrepet skjedde.

Windstad er nå på sykehuset i byen Sunzha der han er innlagt for slagskader. Blant annet opplyser Ny Tid-redaktør Truls Lie at Windstad er sydd for kuttskader, at en fot er gipset og at flere tenner slått ut. Han skal nå ha bedt om hjelp til å komme seg hjem til Norge.

- Det siste jeg har hørt er at han har bedt om å bli evakuert. Han synes det er farlig å være i den samme republikken han ble angrepet i. Vi regner med at UD bistår i dette arbeidet, sier Lie til Dagbladet.

- Arrangert tur Ny Tid vurderte reisen som trygg i forkant av turen.

- Området er litt for farlig som vi opplever det nå, men vi vurderte opplegget, en organisert pressereise, til å være trygt. Komitéen er kjent og har reist der før. Hadde Windstad ønsket å dra alene hadde jeg sagt nei, forteller Lie til Dagbladet og legger til at han er i kontakt med kona til Windstad, Wojoud Mejalli, jevnlig.

- Hvor godt forberedt var dere på en slik hendelse?

- Det er ikke vanlig at en så stor gruppe fra vesten blir angrepet. Turen var godt organisert og var akkompagnert av en følgebil med regionale skilter. Dette er spesielt, og ikke noe det går an å være forberedt på. Vi mener gode forhåndsregler ble tatt. Vi var invitert, så dette var ikke noe vi plutselig fant på selv.
  UD: - Ingen spesialbehandling UD presiser torsdag at de fraråder norske statsborgere reiser eller opphold i Ingusjetia som ikke er nødvendige. De fikk melding om hendelsen kl. 19 onsdag kveld.

- Vi jobber nå internt i UD, samt med ambassaden i Moskva, med hvordan vi kan bistå. Det vil være en vurdering hvordan vi best kan hjelpe ham. Norge har ikke en egen evakueringsstyrke for slike oppdrag. Alle som reiser i slike områder har plikt til å sørge for reiseforsikring, samt å bevege seg i områder som er trygge, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til Dagbladet.

- Han reiste som journalist. Forandrer det situasjonen?

SKADD: Ny Tid-journalist Øystein Windstad ble onsdag ettermiddag utsatt for et angrep i den russiske republikken Ingusjetia. Foto: Signe Dons / Aftenposten
SKADD: Ny Tid-journalist Øystein Windstad ble onsdag ettermiddag utsatt for et angrep i den russiske republikken Ingusjetia. Foto: Signe Dons / Aftenposten Vis mer

- Han får ikke spesialbehandling av den grunn, men vi forventer at saken vil bli etterforsket av russiske myndigheter, slik at gjerningsmennene blir tatt og stilt for retten. Utenriksministeren fordømmer angrepet. Det er viktig at journalister og menneskerettighetsforsvarere kan jobbe fritt og trygt.
 
UD advarer mot reise eller opphold i regionen som ikke er strengt nødvendig. Grunnen er at Nord-Kaukasus utgjør et spesielt usikkert område, hvor det finnes væpnede opprørsgrupper og det forekommer kidnappinger, gisselaksjoner, selvmordsbombere, veibomber og andre voldelige hendelser, får Dagbladet opplyst.
 
- Ambassaden er i kontakt med Windstad, med familien og med arbeidsgiver. Vi jobber for å avklare hva han trenger av eventuell bistand fra oss. Men vi har så langt ingen opplysninger som tyder på at han ikke står fritt til å reise hjem, når han har blitt utskrevet fra sykehuset, forklarer Bjåstad.

Å rapportere fra risiko- og konfliktsoner er ikke ufarlig. I løpet av 2016 er 11 journalister drept på verdensbasis, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser. I løpet av 2015 mistet 64 journalister livet.

Disse tallene gjelder for drap der det kan kobles en direkte tilknytning til arbeidet som journalist. For bloggere, mediaassistenter og sivile «borgerreportere» gjelder egne tall.

- Som lyn fra klar himmel TV 2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik har selv opplevd flere potensielt livsfarlige situasjoner gjennom sin karriere. Blant annet var han på hotell Serena i Kabul da bygget ble angrepet av selvmordsbombere i januar 2008. Dagbladets utenriksreporter Carsten Thomassen var blant dem som mistet livet i angrepet.

- Jeg har ikke vært i dette området av Russland selv, men det er skremmende å se hvordan journalister er blitt et mål, og at de forsøker å kneble ytringsfriheten ved å angripe journalister og observatører. I dette tilfelle har de gått såpass hardt til verks at liv lett kunne gått tapt, sier Græsvik til Dagbladet.

TV 2-journalisten refererer også til Den arabiske våren i Egypt der journalister ble banket opp i Kairo.

- Der var det en mobb som gikk rundt, men vi hadde mulighet til å håndtere det ved å unngå stedene de frekventerte. I går ser det ikke ut til at de har hatt kontroll, men at angrepet kom som lyn fra klar himmel, sier han.

- Må fortsette - Hvordan forbereder man seg som journalist på slike situasjoner?

- Det er viktig og alltid høre med folk som kjenner sikkerheten i området, men man kan aldri helgardere seg. Noen kan alltid ønske å ramme journalister uten forhåndsvarsler. Helt siden Bosnia-krigen på 90-tallet, etter at serberne begynte å angripe reportere, har man sett en dreining mot slike angrep.

- De fleste journalister kurses i sikkerhet, og det er en policy jeg håper at alle følger. Uansett, det er viktig at vi fortsetter å dekke risikoområder, fortsetter Græsvik.

Hittil i 2016 er journalister blitt drept i henholdsvis Guinea (1), Honduras (1), Mexico (4), Irak (2), Syria (1) og Yemen (2), opplyser Reportere uten grenser.

Thomas Spence, leder for Norsk journalistlag (NJ), uttalte til NTB i går at russiske myndigheter må sørge for at de som står bak, stilles til ansvar.

- Angrep på journalister som er ute og gjør sin jobb, er selvfølgelig helt uakseptabelt og veldig alvorlig. Russiske myndigheter må sørge for at de som står bak, blir stilt til ansvar og at både disse journalistene og andre som gjør sitt legitime oppdrag, trygt kan gjøre det, sier Spence.