- Grafikk er røvernes marked

- Jeg lager kunst for å oppleve erkjennelser, ikke for å pynte vegger, sier Anders Kjær - nå med retrospektiv grafikkutstilling i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Grafikk har et enormt synderegister. Det er mange røvere i dette faget, sier Anders Kjær. I morgen åpner han, i Norske Grafikeres galleri i Oslo, en utstilling av sin grafikk gjennom nesten 30 år. Drøyt 40 bilder, alle med lavt opplag.

- Jeg har også et bilde på utstillingen din, det første jeg kjøpte av kunst, og det første serigrafiet du laget i 1970. Har jeg noen garanti for at det forblir i bare 65 eksemplarer, eller kan jeg som andre eiere av grafikk risikere at det blir «allemannseie»? At dine, som Ferdinand Finnes grafiske arbeider, stadig kommer i nye opplag?

- Du har ingen garanti. Men en kunstner som driver med opptrykk, vil bare ødelegge for seg selv.

Det er ikke ulovlig, men jeg synes det er kunstnerisk snuskete. Du må dele grafikk i to typer: Originalgrafikk og reproduksjonsgrafikk, grafikk laget av kunstnere som kan teknikken og lager den selv, eller kunstnere som leverer et bilde til håndverkere på et trykkeri, og ber dem lage noen eksemplarer.

Godtroende

Jeg ville aldri drømme om å trykke nye opplag av gammel grafikk. Men jeg kunne lage reproduksjonsgrafikk av nye motiver. Da måtte prisen være lavere. Det er lett å lure folk. Mange vet ikke engang forskjell på maleri og grafikk. Ferdinand Finnes grafikk er kanskje nettopp pøst ut til et publikum som er godtroende, og som ikke har så mye peiling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer